Annons

Ministern måste stoppa antroposofiska läkemedel

14 jan 2015, kl 16:29
5

Annons
Apotekare och frilansande medicinjournalist

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Jag hoppas att det är vår nya sjukvårdsminister Gabriel Wikströms okunskap om sjukvårdsområdet som lyser igenom när det ryktas att han vill inkludera antroposofiska läkemedel i svensk lagstiftning. Och därmed i princip godkänna dem och likställa dem med riktiga läkemedel. Han har svarat på kritiken, men det är inte helt tydligt vad regeringen avser göra.

Ett beslut att införliva antroposofiska läkemedel i svensk lagstiftning vore oklokt och direkt farligt för svenska patienter. När myndigheterna som arbetar med hälsa och sjukvård arbetar allt mer intensivt för att vården ska bli patientsäker, medicinskt och ekonomiskt effektiv, samt rättvis över hela landet, gör sjukvårdsministern tvärtom.

Läkemedel ska enligt lag vara säkra och effektiva. Därför görs vetenskapliga studier som ligger till grund för godkännande och användning. För antroposofiska läkemedel finns inte en tillstymmelse till studier som undersökt preparatens effekt och säkerhet på samma sätt som riktiga läkemedel. Även om lång tids användning av dem visar på få biverkningar. Men det har ju vanligt vatten också.

I Lag om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område i 2 kap. 1 § står det: "Den som tillhör hälso- och sjukvårdspersonalen skall utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.". I propositionen 1993/94:149, som utgjorde förarbetet till lagen, går det att utläsa att det ur juridisk synvinkel innebär att läkaren i sin yrkesmässiga utövning har att beakta såväl vetenskap som beprövad erfarenhet. 

När vi nu vid årsskiftet fick en ny patientlag kan det vara på sin plats att understryka att det ska vara BÅDE vetenskap OCH beprövad erfarenhet. Inte det ena eller det andra. 

Patienter med allvarliga, kroniska och livshotande sjukdomar, som cancer, litar på att behandlingen de får är dokumenterat effektiv och säker. Det är inte antroposofiska läkemedel. Patienterna får betala hela kostnaden själv för dessa läkemedel eftersom de inte heller omfattas av samhällets subvention. Företaget bakom de antroposofiska preparaten, Weleda, är inte med i Läkemedelsförsäkringen. De är inte med i Läkemedelsindustriföreningen och deltar inte i Fass-arbetet.

Om nu Gabriel Wikström vill införliva dessa läkemedel i svensk lagstiftning, vore det också rimligt att börja ställa krav på tillverkarna. 

Annars vattnas läkemedelsbegreppet ur och patientsäkerheten åsidosätts – tvärt emot många andra pågående arbeten inom hälso- och sjukvårdsområdet. Och ordet kvacksalveri känns tyvärr än mer relevant att använda för att beskriva den antroposofiska verksamheten.

Previous article Nästa steg på läkemedelsområdet
Nästa artikel Norge är bättre än Sverige på gratis läkemedel till fattiga

5 COMMENTS

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Är du minnesgod? Minnes du THX?

    Småländska riksdagsmän, förmodligen både från KD och Folkpartiet, bildade en effektiv lobbygrupp mot att förbjuda THX-doktorn i Anebys injektioner mot cancer.

  2. Margareta: Ja, de är till stor del utvärderade av läkemedelsindustrin. Men studieprotokollen är granskade och godkända av myndigheterna. Sen håller jag med dig om att det finns stora mörka hål i läkemedelsindustrins metoder och arbetssätt, framför allt bakåt i tiden. Det är glädjande att se att det arbetssätt som utarbetats i Sverige av de olika intressenterna, som styr upp hur industrin ska arbeta med sjukvården, börjar sprida sig till andra europeiska länder (genom EFPIA och Richard Bergström) och även till USA (genom PhRMA).

    Om vi inte hade en läkemedelsindustri skulle vi inte ha många av de effektiva läkemedel som vi har idag. Se på alternativet i det gamla östblocket, där staten ansvarade för all medicinsk forskning och utveckling. Hur många effektiva läkemedel och metoder använder vi idag som härstammar därifrån.

  3. Sonny: Jag håller med dig i det du skriver. En naturlig konsekvens borde vara att man också gjorde en rejäl utvärdering av andra så kallade ?läkemedel? ? de du nämner i din kommentar.

  4. Göran: Jag vet inte riktigt om du är för eller emot THX, men det finns inga vetenskapliga studier av bra kvalitet som visat någon effekt med THX vid cancer. I så fall hade det redan varit ett alternativ som hade använts i svensk sjukvård.

    Jag tycker att alla preparat och produkter som vill kalla sig för ?läkemedel? ska utvärderas på samma sätt, utan möjlighet till gräddfiler.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här