Zikavaccin kan finnas innan årsskiftet

Zikaviruset sprids explosionsartat, enligt WHO. Samtidigt har ett amerikanskt biotechbolag startat studier med ett vaccin som man tror kan vara klart i november.

29 jan 2016, kl 14:19
0

Annons

Charlotta Bergquist, Läkemedelsverket

Världshälsoorganisationen, WHO, beskriver spridningen av Zikaviruset som explosionsartad. Enligt en ny prognos kan 3-4 miljoner komma att smittas av det myggburna viruset. I dagsläget finns heller inget vaccin och bedömningen är att det inte kommer att finnas något tillgängligt i stor skala förrän om tio år. 

– Normalt sett tar det ungefär så lång tid att utveckla ett vaccin, men i en akut situation som denna, och där Nordamerika hotas, tror jag att prioriteringarna och resuserna ökar för att utveckla ett vaccin, och då kan det gå snabbare, säger Charlotta Bergquist, klinisk utredare för vacciner på Läkemedelsverket.

Nyligen annonserade det amerikanska biotechbolaget Inovio Pharmaceuticals och det sydkoreanska laboratorieteknikbolaget One gene life science att man inlett ett samarbete för att ta fram ett vaccin mot Zikavirus, rapporterar flera mediekällor. Bolagen har enligt uppgifter i bland annat Scrip Intelligence inlett prekliniska studier.

De båda bolagen ingår i ett konsortium av forskare som arbetar med att ta fram ett vaccin. En av de ledande forskarna i projektet är Gary Cobinger, verksam vid Laval-universitetet i Quebec. Han tror att de första vaccinprövningarna på människor kan starta så tidigt som i augusti i år och att det, om studierna går bra, kan finnas ett vaccin för katastrofbruk i oktober eller november, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Det här vaccinet är lätt att producera och produktionen kan lätt skalas upp, sade han.

Charlotta Bergquist tycker dock att det låter exeptionellt snabbt eftersom det med största sannolikhet inte funnits några planer på ett vaccin innan utbrottet tog fart.

– Med Ebola var det lite annorlunda. Det är en allvarligare sjukdom än en zikavirusinfektion och med hög dödlighet och där fanns det ett par pågående vaccinprojekt redan innan epidemin. Vad gäller Zikavirus tror jag inte att någon hade tänkt på ett vaccin förrän nu.

Men helt från noll startar man inte. Det har tidigare utvecklats vaccin mot bland annat Denguefeber, West Nile-virus och Gula febern, vilka liksom Zikavirus är flavivirus.

– Vad jag förstår utgår man från de plattformarna, vilket talar för att man kan få fram ett vaccin relativt snabbt. Men det beror förstås på hur testerna går, säger Charlotta Bergquist.

Zikaviruset sprids av en mygga i Västindien och Central- och Sydamerika. Myggan finns inte i Sverige och risken att viruset skulle spridas här är i stort sett obefintlig. På Läkemedelsverket har man heller inte fått in några ansökningar eller förfrågningar om studier på vaccin mot Zikaviruset.

– Jag känner inte till att det skulle finnas några vaccinkandidater på gång här. Inte heller på europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har man gjort några rådgivningar angående Zikavirusvaccin, säger Charlotta Bergquist.

På måndag den 1 februari håller WHO ett krismöte med anledning av virusutbrottet där man ska ta ställning till om det ska klassas som en global säkerhetsrisk.