Ytterligare studie bekräftar clopidogrels effekt vid hjärtinfarkt

Resultaten från Commit-studien, den största kliniska prövning som gjorts i Kina, visar att clopidogrel (Plavix), som tillägg till acetylsalicylsyra, har gynnsam effekt vid hjärtinfarkt.

9 mar 2005, kl 21:05
0

45 852 patienter från 1 250 centra inkluderades. Alla patienter fick 162 mg acetylsalicylsyra (asa) per dag. Dessutom fick hälften 75 mg clopidogrel dagligen och hälften fick placebo. Patienterna skulle ha en misstänkt hjärtinfarkt och skulle inkluderas inom 24 timmar efter symtomdebut.

Primär effektparameter var en kombination av död, reinfarkt eller stroke. I gruppen som fick clopidogrel skedde 2 152 händelser (9,3 procent), i placebogruppen skedde 2 311 händelser (10,1 procent). Det motsvarar en absolut riskreduktion om 0,8 procent och en relativ riskreduktion om 9 procent (p=0,002.

Även mortaliteten på sjukhus var lägre i den aktiva gruppen; 1 728 (7,7 procent) dödsfall mot 1 846 (8,1 procent) i placebogruppen. Det är en absolut riskreduktion om 0,4 procent, och en relativ riskreduktion om 7 procent (p=0,03). Även reinfarktfrekvensen påverkades positivt av clopidogrelbehandling. Däremot sågs ingen skillnad mellan grupperna avseende strokerisk. Inte heller kunde man visa någon effekt på totalmortalitet eller på kardiovaskulär mortalitet

Blödningsrisken skiljde inte signifikant mellan grupperna men var numerärt större i clopidogrelgruppen, framför allt avseende ickedödlig ickecerebral blödning.

Vid den efterföljande presskonferensen sa dr Marc Sabatine, verksam vid Brigham and Women’s Hospital i Baltimore, att resultatet är positivt framför allt för de sjukhus som inte själva utför PTCA eller CABG för att dilatera förträngda blodkärl.

– De bör ge clopidogrel snabbt till de här patienterna och sen, om det behövs, få iväg dem till ett sjukhus som utför sådana ingrepp.

Dock finns det en baksida. Ungefär 20 till 30 procent av patienterna är resistenta mot clopidogrel. En resistens som ses även med asa.