Hiv-läkemedlet dolutegravir har under flera år varit i fokus när det handlar om behandling av gravida kvinnor. Preliminära resultat från en studie i Botswana tydde 2018 på att läkemedlet var associerat med ökad risk för neuralrörsdefekter om kvinnan tog det mycket tidigt under graviditeten. Neuralrörsdefekter är allvarliga missbildningar, som uppstår tidigt under fosterutvecklingen. Samma studie visade dock två år senare en väsentligt lägre risk och fördelarna med läkemedlet har bedömts överväga riskerna.
Nu visar en amerikansk studie, som har publicerats i New England journal of medicine, ytterligare stöd för att behandling med dolutegravir under graviditeten är säker för barnet. Forskarna har undersökt hur behandlingen påverkar barnet under den fortsatta fosterutvecklingen och såg inga tydliga skillnader när de jämförde dolutegravir med andra vanliga hiv-läkemedel. Resultatet visade också att effekten av dolutegravir var bättre eller lika bra som de övriga behandlingarna.
Över 1 200 gravida kvinnor ingick
Dolutegravir är ett virushämmande läkemedel i klassen integrashämmare. Det används för behandling av hiv genom att minska hiv-virusets förmåga att replikera sig självt. I EU godkändes läkemedlet 2014.
I den nu aktuella studien har forskarna studerat över 1 200 kvinnor som fick behandling med vanliga läkemedel mot hiv under en graviditet. Kvinnorna fick antingen dolutegravir, atazanavir–ritonavir, darunavir–ritonavir, oralt rilpivirin, raltegravir eller elvitegravir–cobicistat
När forskarna undersökte till exempel neonatal död, för tidig födsel eller låg födelsevikt kunde de inte se några tydliga skillnader hos barnen när de jämförde kvinnornas olika behandlingar under graviditeten.
Resultatet visade dock att de observerade riskerna var högre bland deltagare som började ta dolutegravir, oralt rilpivirin, raltegravir eller elvitegravir-kobicistat under graviditeten jämfört med deltagare som blev gravida medan de tog dessa läkemedel.
Bättre effekt med dolutegravir
Forskarna undersökte också effekten av dolutegravir. Vid förlossningen hade 96,7 procent av kvinnorna i dolutegravirgruppen en virusnivå under den mätbara gränsen. Motsvarande siffror för atazanavir-ritonavirgruppen var 84 procent och för darunavir-ritonavir gruppen 90,1 procent. När det gällde raltegravir var siffran 89,2 procent och elvitegravir-kobicistat 89,8 procent.
Bland de kvinnor som hade fått oralt rilpivirin hade 96,8 procent en virusnivå under den mätbara gränsen vid förlossningen, det vill säga något högre än dolutegravirgruppen.
Forskarna påpekar att även en tidigare publicerad studie visade det inte fanns några skillnader mellan dolutegravir och darunavir-ritonavir när det gäller för tidig födsel och dödfödsel. Den nu aktuella studien kom fram till samma resultat och var dessutom större och undersökte fler vanliga hiv-läkemedel, framhåller de.