WHO vill stoppa hiv-preparat

Världshälsoorganisationen, WHO, uppmanar länder att fasa ut det
antiretrovirala medlet stavudin. Preparatet som är ett av de mest
använda ger upphov till så många allvarliga biverkningar att det inte
bör användas enligt organisationen.

30 nov 2009, kl 13:04
0

I sina nya riktlinjer för hiv-behandling uppmanar WHO de länder som använder det antiretrovirala preparatet stavudin att byta ut det mot mindre skadliga läkemedel. Stavudin, också känt som d4T, är en av de mest använda i utvecklingsländer eftersom det är relativt billigt och lätt att ta. Preparatet marknadsförs under namnet Zerit. Redan 2006 uppmärksammade WHO de allvarliga biverkningar som preparatet ger upphov till och sedan dess har användningen sjunkit något.

Preparatet kan bland annat ge upphov till en nervsjukdom som gör att patienten får brännande smärta i händer och fötter, domningar och lipoatrofi, ett tillstånd där underhudsfett i framför allt ansikte och extremiteter bryts ner. Dessa allvarliga och irreversibla effekter gör att medlet bör ersättas av andra mindre toxiska som zidovudin och tenofovir säger WHO.

Världshälsoorganisationen uppmanar också i sina nya riktlinjer personer som drabbats av hiv, inklusive gravida, att inleda behandling med antiretrovirala medel så tidigt som möjligt för att minska smittspridning och öka chanserna till att längre liv. De uppmanar också ammande kvinnor att ta läkemedlen för att hindra att virus förs över rån mamman till barnet.

Enligt siffror från FN är omkring 33,4 miljoner människor infekterade med aidsvirus. Drygt två tredjedelar av dessa bor i södra Afrika.