Rekommenderar ändrade covidvacciner

Rekommenderar ändrade covidvacciner

Världshälsoorganisationen, WHO, vill se vacciner som skyddar bredare mot omikron och framtida varianter av covid-19-viruset.

20 jun 2022, kl 12:00
0

En expertgrupp knuten till Världshälsoorganisationen, WHO, har publicerat en ny rekommendation om uppdatering av covidvacciner. WHO-experterna är positiva till ändrade covid-19-vacciner som även ger immunitet mot omikronvarianten av viruset.

Uppdatering av covidvacciner behövs

The technical advisory group on covid-19 vaccine composition är en oberoende expertgrupp som följer hur covid-19-virusets mutationer påverkar vaccinernas effektivitet. Alla befintliga vacciner är riktade mot virusets ursprungsvariant, men fram till dess att omikronvarianten tog över såg expertgruppen inget behov av att uppdatera vaccinerna. De gav ett gott skydd även mot de första varianterna som tog över, framför allt fortsatte vaccinerna att skydda mot allvarlig sjukdom, sjukhusinläggningar och död.

Men omikron har ändrat spelreglerna. Experterna konstaterar att omikron är bättre än tidigare varianter på att ta sig förbi vaccinimmuniteten. Det är därför som omikron och dess undervarianter – som BA.2, BA.4 och BA5 – kunnat konkurrera ut andra varianter så snabbt. Omikron har också smittat många personer som varit vaccinerade och/eller haft covid-19 tidigare under pandemin.

Även vaccinernas förmåga att skydda mot allvarlig sjukdom är sämre när det gäller omikron. Men, skriver expertgruppen, en påfyllnadsdos med något av de befintliga vaccinerna efter grundvaccinering återställer skyddet mot allvarlig sjukdom med omikron till en ”acceptabel” nivå.

Olika möjligheter finns

Ändå gör virusets utveckling att expertgruppen nu tycker det är dags att försöka ge världens befolkning en bredare covid-19-skydd genom vaccinering. Syftet är både att bekämpa omikron och att skapa beredskap inför kommande nya varianter. Att det är just omikron som vaccinutvecklarna bör rikta uppdaterade vacciner mot beror, framhåller gruppen, på att det är den variant som hittills har skilt sig mest från ursprungsvarianten ur genetisk synvinkel.

En möjlighet är att ta fram covid-19-vacciner som enbart är riktade mot omikron. Sådana omikronspecifika vacciner kan sannolikt ge ett effektivt immunsvar om de ges som påfyllnad till personer som är grundvaccinerade med de befintliga vaccinerna, menar experterna. Denna bedömning vilar på data som visar att den som tidigare är covid-19-vaccinerad eller har haft sjukdomen får ett brett immunsvar på en omikroninfektion.

Men data visar också att hos ovaccinerade som inte tidigare haft covid ger omikroninfektion god immunitet mot just den varianten men mindre bra skydd mot andra varianter. Därför bedömer expertgruppen att omikronspecifika vacciner inte är lämpliga för grundvaccinering av tidigare ovaccinerade.

En annan möjlighet är då att ta fram vacciner som är riktade både mot ursprungsvarianten och mot omikron. EMA har precis inlett en löpande granskning av ett sådant bivalent (skyddar mot två virusstammar) vaccin som företaget Moderna för närvarande utvecklar. WHO:s expertgrupp skriver att det är möjligt att ett sådant vaccin skulle kunna ge lika bra resultat som att först grundvaccinera mot ursprungsvarianten och sedan ge påfyllnad mot omikron.