WHO delar in antibiotika för att förhindra resistens

WHO delar in antibiotika för att förhindra resistens

Världshälsoorganisationen delar in antibiotika i tre kategorier i sin lista över livsnödvändiga läkemedel.

7 jun 2017, kl 11:53
0

Annons

Den största förändringen i Världshälsoorganisationens nyligen uppdaterade lista över essentiella, det vill säga livsnödvändiga läkemedel, är att antibiotika nu är indelat i tre kategorier: Access, watch och reserve. Syftet med kategoriseringen är att få ut bästa möjliga behandlingseffekt, minska utbredningen av antibiotikaresistens och så långt det är möjligt spara de antibiotikasorter som fortfarande är ”en sista utväg” när alla andra sorter har visat sig verkningslösa.

I kategorin Access finns de antibiotikasorter som rekommenderas som första eller andrahandsval vid behandling av en rad vanliga infektioner. Dessa läkemedel ska finnas lättillgängliga och till låga kostnader. Dessa läkemedel är ofta smalspektrumantibiotika med mindre biverkningar och låg risk för resistensutveckling.

I Watch-kategorin listas läkemedel som också rekommenderas som första- eller andrahandsval, men vid ett begränsat antal sjukdomstillstånd. Dessa bedöms ha högre risk för resistensutveckling. Här finns läkemedlen från den så kallade CIA-listan, Critically Important Antimicrobials.

Den sista kategorin, Reserve, innehåller de antibiotikasorter som ska betraktas som det absolut sista alternativet, när andra antibiotikasorter inte har fungerat. Det handlar om livshotande infektioner orsakade av multiresistenta bakterier. Användningen av dessa ska noggrant bevakas och rapporteras, för att bibehålla läkemedlens effekt. I denna kategori finns åtta antibiotika eller antibiotikaklasser, bland annat fjärde och femte generationens cefalosporiner, daptomycin och tigecyklin. Dessa används bland annat vid sjukhusförvärvad lunginflammation och komplicerade mjukdelsinfektioner.

Världshälsoorganisationen hoppas att kategoriseringen ska kunna hjälpa förskrivare att förskriva rätt sorts antibiotika. Uppdateringen är också en del i FN:s globala arbete mot antibiotikaresistens.

Förutom indelningen av antibiotika, har 55 nya läkemedel lagts till listan, 30 för vuxna och 25 för barn. Av de tillagda läkemedlen var tio antibiotika för vuxna och tolv antibiotika för barn.

Andra nya läkemedel på listan är bland annat tenofovir, ett förebyggande läkemedel, så kallat Prep, mot hiv-infektion som Läkemedelsvärlden.se har skrivit om. Här finns också nya kombinationsläkemedel för hepatit C och ett barnanpassat kombinerat läkemedel mot tuberkulos. Två orala cancerläkemedel för behandling av KML, kronisk myeloisk leukemi, har också lagts till på listan.

 

WHO:s lista över essentiella läkemedel

WHO:s lista över essentiella läkemedel är en förteckning över de mest effektiva, säkra och kostnadseffektiva läkemedel som bedöms utgöra minimumbehovet för ett basalt hälso- och sjukvårdssystem.

Listan är egentligen två, the Core list och the Complementary list. I den sistnämnda finns läkemedel för sjukdomstillstånd som kräver specialiserad vård eller diagnostik. Här finns också essentiella läkemedel som kostar mer.

Listan lanserades 1977, då grundprincipen ”Hälsa för alla” antogs vid WHO:s årliga möte. Listan uppdateras vartannat år.

Många länder har efter det utformat egna listor, med WHO:s lista som referens. WHO:s lista uppdateras vartannat år av FN-organets expertkommitté för urval och användning av essentiella läkemedel.

Föregående artikel Astrazeneca i miljardaffär med migränläkemedel
Nästa artikel Behov av blodförtunnande vid dialys kan halveras