Världshälsoorganisationen, WHO, har dragit tillbaka två vägledningar om bland annat opioidbehandling. WHO bekräftar indragningarna i januarinumret av Bulletin of the World health organization.
De aktuella dokumenten har fått hård kritik i ljuset av den amerikanska opioidkrisen, med en lavinartad ökning av beroende, missbruk, överdoser och dödsfall. Kritikerna menar att det finns bevis för att en amerikansk läkemedelsjätte lyckats påverka WHO och få in direkt felaktiga påståenden i dokumenten. Kritiken handlar bland annat om ekonomiska kopplingar mellan WHO-experterna och läkemedelsjätten.
Råd om opioider synade i rapport
Det ena av de två aktuella dokumenten är en vägledning från 2011 riktad till nationella myndigheter och beslutsfattare. Den heter ”Ensuring balance in national policies on controlled substances; guidance for availability and accessability of controlled medicine”. Ämnet är utformningen av lagstiftning och riktlinjer om läkemedel för smärtbehandling.
Det andra dokumentet är en vägledning från 2012 om läkemedelsbehandling av kronisk smärta hos barn. Titeln är ”WHO guidelines on the pharmacological treatment of persisting pain in children with medical illnesses”.
Två politiker i USA, Katherine Clark och Hal Rogers, har granskat dokumenten. De har även synat kopplingarna mellan WHO och den stora opioidtillverkaren Purdue (som sedermera hösten 2019 gick i konkurs och är under omstrukturering). I en rapport som kom i fjol, ”Corrupting influence/Purdue & the WHO” redovisar de resultatet av granskningen.
De lyfter bland annat fram att den nu indragna WHO-vägledningen till beslutsfattare påstår att bara en procent av dem som använder opioider blir beroende. Det står också att vid förskrivning enligt rekommendation finns det ingen risk för beroende eller dödsfall.
Författarna menar att påståendena ofta förekom i Purdues PR-kommunikation men helt saknar vetenskapligt stöd. De för också fram liknande kritik mot vägledningen om smärtbehandling av barn.
Dokumenten revideras
Kathrine Clark och Hal Rogers visar i sin rapport på olika direkta och indirekta ekonomiska kopplingar mellan läkemedelsjätten och WHO-experterna bakom de nu indragna dokumenten.
De skriver också i rapporten att Purdue har kunnat använda de två vägledningarna som PR-material. Dessutom varnar de för att problemen på USA-marknaden ska leda till att företaget marknadsför sina läkemedel mer aggressivt i andra delar av världen. På så sätt skulle den amerikanska opioidkrisen kunna bli global, menar de.
I samband med beslutet att dra tillbaka dokumenten framhöll WHO att man tar farhågorna för otillbörlig industripåverkan ”mycket allvarligt”. Dock sägs indragningarna bero på att det tillkommit ny vetenskaplig kunskap. Dokumenten ska nu revideras.