Vinnova varnar för krympande life sciencesektor

Vinnova anser att Sverige måste förbättra innovationsklimatet för att undvika att life scienceföretag lämnar landet. Samtidigt hamnar Sverige i topp i en EU-rapport om innovation.

6 mar 2014, kl 11:26
0

Vinnova har kartlagt den svenska life sciencebranschen i en ny rapport som presenterades på onsdagen. I den målas en bild av en krympande sektor upp, med en global omstrukturering av stora läkemedelsföretag under de senaste åren. Till exempel har antalet anställda i industrin under de senaste fem åren minskat med 4 000. De siffrorna beror till stor del på att Astrazeneca lade ner sin forskningsenhet i Södertälje, men också på att andra företag lämnat landet.

Andelen utlandsägda företag har ökat sedan 2003. 2012 var 14 procent av företagen utlandsägda, men anställde ungefär 61 procent av de som arbetar i branschen. Men det har inte inneburit att företagen lämnat Sverige. Det finns delar av life scienceindustrin som växer, men enligt rapporten kan de inte kompensera för nedskärningarna inom de andra delarna.

Enligt rapporten behövs det flera nationella satsningar för att undvika att fler företag lämnar Sverige. Som exempel ges bland annat Storbritannien där det införts bland annat skattelättnader för inkomst från patent.
– Det finns en reell risk att de finner mer attraktiva miljöer i andra länder, som också står för större marknadsandelar. Vi behöver förbättra förankringen av de framgångsrika företagen till svenska forsknings- och innovationsmiljöer. Vi borde satsa mer på att utveckla attraktiva miljöer där akademi, sjukvård och företag samverkar och det behövs starkare incitament för klinisk forskning, säger Anna Sandström, som skrivit rapporten, i ett pressmeddelande.

En annan rapport från EU-kommissionen som publicerades på tisdagen visar däremot att Sverige hamnar i topp av hur mycket EU-länderna spenderar på forskning och innovation. De 28 EU-länderna har rankats utifrån 25 indikatorer, bland annat hur mycket näringslivet spenderar på FoU, antalet internationella vetenskapliga publikationer och vetenskapligt samarbete mellan offentlig och privat sektor. Sverige ligger i topp i de flesta områden, men en relativ risk är minskningen av riskkapitalinvesteringar. 

Danmark hamnar på andra, Tyskland tredje och Finland fjärde plats i rapporten. Det är dock en stor spridning inom EU och i botten hamnar Bulgarien, Lettland och Rumänien. När det gäller satsningar på innovation i världen hamnar Sydkorea i topp, tätt följt av USA och Japan. Först på fjärde plats hamnar EU, före bland annat Kanada, Australien och Kina.