Villkorat samarbete ska stärka klinisk forskning

500 miljoner kronor ytterligare bör stat och landsting gemensamt satsa
på forskning om kliniska behandlingar i Sverige. Ett krav för att få del
av pengarna ska vara samverkan, enligt ett förslag från Vinnova och
Vetenskapsrådet.

25 maj 2011, kl 11:38
0

Myndigheterna Vinnova och Vetenskapsrådet har på uppdrag av regeringen tagit fram förslag på hur samverkan inom den kliniska forskningen skulle kunna stärkas. Tanken med uppdraget var att med stöd i de utredningar som tidigare gjorts, framför allt Olle Stendahls och Nina Rehnqvists, ta fram konkreta förslag som gynnar det man valt att kalla svensk behandlingsforskning, SBF.

Vid ett seminarium på tisdagen presenterades stommen i de förslag som ska lämnas till regeringen den sista juni. Forsknings- och utbildningsminister Jan Björklund som inledde seminariet, talade om vikten av att behålla kunskapen i Sverige.
– Kliniska läkemedelsprövningar har minskat med hälften på sex år i Sverige. Vi måste skapa incitament för hälso- och sjukvården att vilja delta i klinisk forskning i högre grad för tappar vi den tappar vi industrin och på sikt också akademin, sade han.

Vinnova och Vetenskapsrådet vill att stat och landsting gemensamt går in med 500 miljoner kronor årligen, pengar som ska satsas utöver befintliga medel.
– Det finns ett glapp i finansieringen av forskning om behandlingsmetoder, kliniska prövningar och utvärderingar av metoder som vi sett behöver fyllas, sade Johanna Adami, avdelningschef för hälsa på Vinnova.

Hon har tillsammans med Mats Ulfendalhl, huvudsekreterare för medicin och hälsa på Vetenskapsrådet, lett arbetet med SBF. Deras gemensamma förslag innehåller en rad kriterier för vilka projekt som skulle kunna söka de nya medlen. Ett av de främsta är att det krävs någon form av samverkan mellan olika aktörer.
– Det kan handla om samarbete mellan flera landsting eller mellan hälso- och sjukvården och akademin och industri. Viktigt är att medlen ska fylla luckor där det idag saknas finansiering, sade Mats Ulfendahl.

Som exempel på projekt som skulle kunna få ta del av pengarna är sådana som kräver kliniska kontaktytor, utvärdering av läkemedel eller medicinteknik eller registerstudier. Ett krav är att de som ansöker ska kunna visa att projektet leder till patientnytta inom fem år, något som representanter från både industri och akademi menade gör det omöjligt att pröva nya läkemedel.
– Vi har varit tvungna att begränsa oss och det kanske inte är så att just prövning av nya substanser passar in, konstaterade Mats Ulfendahl.

Enligt förslaget ska strukturen för SBF inrymmas i befintliga myndigheter men med ett eget självständigt kansli och en styrelse. Till den ska det koppla en bedömningsgrupp som bedömer vilka projekt som beviljas anslag.