Läkemedel för djur är ett område som nu drar till sig ett ökande intresse. I fjol startade Läkemedelsverket till exempel den nya enheten Veterinärläkemedel i användning. Och nu är det nypremiär för Apotekarsocietetens sektion för djurläkemedel.
Den har varit vilande sedan 2020, men nu har biologen Marmar Nekoro och veterinären Susanne Lindahl bestämt sig för att blåsa nytt liv i den. Till vardags är de utredare respektive chef vid den nyss nämnda veterinärläkemedelsenheten på Läkemedelsverket. Men satsningen på att få i gång Apotekarsocietetens sektion för läkemedel för djur är ett helt privat initiativ på ideell basis.
– Vi ser att det finns ett stort intresse för det här området på flera håll i samhället och tror att det finns många som skulle vilja lära sig mer om olika frågor kring djurläkemedel, säger Marmar Nekoro till Läkemedelsvärlden.
Djur är viktiga för många
Somliga kanske frågar sig om det verkligen är så viktigt med djurläkemedel. Är det inte bättre att satsa allt som går på effektiva behandlingar för människor?
Marmar Nekoro har flera svar på den frågan. Ett svar är att djur och därmed djurläkemedel är viktiga för många människor.
– Nyhetsrapporteringen från Ukraina visar att människor inte lämnar sina djur ens under krig. Och i Sverige finns till exempel en miljon människor som har hund eller katt. Andra har häst som en livsstil, säger hon.
– Och djuren i matproduktionen är förstås viktiga både för dem som arbetar i lantbruket och för vår livsmedelsförsörjning. Här är tillgången till säkra läkemedel viktigt för god djurhälsa och en god och trygg beredskap.
Läkemedel för djur påverkar även människor
Ett annat svar är att djurs och människors hälsa och läkemedelsanvändning kan hänga ihop. Läkemedel för både djur och människor kan exempelvis ha olika miljöeffekter, något som Marmar Nekoro själv forskar om parallellt med utredarjobbet.
– One health har blivit ett etablerat begrepp för att lyfta att människors, djurs och miljöns hälsa är sammankopplade. Det innebär till exempel att man i arbetet mot antibiotikaresistens måste ha en helhetssyn som främjar en ansvarsfull antibiotikaanvändning till både djur och människor. Här har Sverige länge varit ett föregångsland med en väldigt låg användning av antibiotika såväl till sällskapsdjur som till livsmedelsproducerande djur.
Planerar för brett innehåll
Just nu pågår planering och marknadsföring för att rekrytera djurläkemedelsintresserade medlemmar till den återupplivade sektionen. I höst räknar sektionen med att börja arrangera föreläsningar, seminarier och andra aktiviteter – själva eller i samarbete med andra delar av Apotekarsocieteten, eller organisationer utanför den.
Eftersom som så många olika djurarter och perspektiv kan rymmas under paraplyet djurläkemedel, räknar eldsjälarna bakom nypremiären med stor bredd i verksamheten, berättar Marmar Nekoro:
– Vi välkomnar alla som är intresserade av de här frågorna. Förhoppningsvis kan vi dra till oss personer från olika bakgrunder som till exempel veterinärer, djurägare, biologer och farmaceuter.