Sveriges Apoteksförening har lämnat sina synpunkter på delbetänkandet av Läkemedels- och apoteksutredingen som presenterades i våras. I utredningen föreslås att en kund ska kunna neka utbyte till ett generika som inte är med i LFF utan att själv stå för merkostnaderna.
I delbetänkandet ingår ett förslag om är att det ska vara apoteken som ansvarar för att kunderna får information om vilka produkter som är anslutna till Läkemedelsförsäkringen, LFF, något som Sveriges Apoteksförening inte tycker är en bra idé.
Enligt remissvaret skulle detta få oproportionerliga konsekvenser för apoteksverksamheten. Redan idag går mycket tid åt i kundmötet för att förklara det generiska utbytessystemet, skriver vd Johan Wallér i remissvaret. Han påpekar också att det vore olyckligt att införa ett system som kan öka kundernas oro och riskerar ge intrycket av att läkemedel i sig är farliga.
I remissvaret pekar man också på att det finns oklarheten om vad som händer om ett företag lämnar LFF under den tid som ett recept är giltigt. I dessa fall har förskrivaren inte möjlighet att välja ett försäkrat läkemedel.
Om förslaget går igenom anser föreingen tycker också att en myndighet, till exempel Läkemedelsverket ska får ansvaret för att delge information till allmänheten om vilka läkemedel som är anslutna till LFF liksom att ta fram utbildningsmaterial till apotekspersonal och förskrivare.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Även Apotekarsocieteten har i sitt remissvar framhållit det olämliga i att lägga ytterligare ekonomisk information på apoteken och därmed på bekostnad av den medicinskt/farmacevtiska. Föreningen hänvisar till den undersökning som E. Olsson et al. vid Uppsala universitet genomfört och som visade att apoteken redan idag ägnar nästan all tid åt annan information (administrativ/ekonomisk) än medicinsk/farmacevtisk.