Vill höja låneramen för inköp av covid-19-vaccin
Foto: Istock

Vill höja låneramen för inköp av covid-19-vaccin

Regeringen föreslår att låneramen ska höjas från 4,5 till 11 miljarder, sa Lena Hallengren på en pressträff.

10 mar 2021, kl 10:20
0

Annons

Regeringen föreslår att Folkhälsomyndighetens låneram för inköp av covid-19-vaccin höjs från 4,5 till 11 miljarder kronor för 2021. Det meddelade socialminister Lena Hallengren på en pressträff på onsdagsmorgonen.

– Det gör det möjligt för Sverige att fortsatt kunna försäkra oss om en tillräcklig tillgång på effektiva och säkra vaccin. Vi talar såklart om mycket pengar, men i jämförelse med vad covid-19 har kostat samhället så är det en liten summa, sa Lena Hallengren.

Syftet med höjningen är att skapa ett ökat utrymme att teckna avtal med vaccintillverkare, och genom det säkerställa Sveriges behov även på sikt, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Låneramen har höjts i omgångar allteftersom det har blivit klarare hur stora avtal som behövs. Höjningarna har gjort det möjligt för regeringen att teckna samtliga avtal som EU-kommissionen har förhandlat fram, enligt pressmeddelandet.

1,4 miljoner doser covid-19-vaccin i mars

På pressträffen meddelade Lena Hallengren också att en halv miljon doser covid-19-vaccin väntas anlända till Sverige under den här och nästa vecka.

– Leveranserna är alltså större nu än vad de tidigare har varit. Under mars månad väntas sammanlagt drygt 1,4 miljoner doser, vilket är mer än vad som har kommit under hela perioden december till och med februari, sa Lena Hallengren.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson sa att vaccinet redan har räddat liv och att vi ser hur allt färre avlider i covid-19 bland de allra mest riskutsatta. Samtidigt är smittspridningen kraftig i samhället, påpekade han.

– Det mesta tyder på att vaccinet inte bara skyddar mot sjukdom utan att det också kommer att bli ett viktigt verktyg som hjälper oss för att få smittspridningen under kontroll, sa han.

Enligt Johan Carlson kommer det dock att dröja ett antal månader innan vaccinationen ger någon påtaglig effekt för smittspridningen i samhället.

God kapacitet i regionerna

Marie Morell, ordförande i Sveriges kommuner och regioners sjukvårdsdelegation, konstaterade att det finns en frustration att vaccinationerna inte går snabbare och påpekade att detta beror på leveranserna.

– Vi har fått ungefär en tredjedel av de leveranser som var planerade från början. Men när leveranserna väl kommer till Sverige så finns det en god kapacitet i regionerna för att kunna vaccinera många, sa hon.

I dag finns tre godkända vaccin i EU och ett godkännande gällande vaccinet från Janssen är på gång.

– Vi får sannolikt i morgon ett godkännande av ett fjärde vaccin, sa vaccinsamordnaren Richard Bergström.

Det är även fler vaccin som granskas i EU eller snart kommer att ansöka om godkännanden. Enligt Richard Bergström kommer det totalt sett att komma 14 miljoner doser vaccin till Sverige fram till halvårsskiftet.