Vill ha nationellt prov för apotekstekniker

Vill ha nationellt prov för apotekstekniker

Sveriges farmaceuter vill höja kraven på dokumenterad kunskap för att få ge råd om egenvård på apotek.

30 aug 2024, kl 06:10
0

Läkemedelsverket kommer att införa nya kompetenskrav för apotekstekniker för att få arbeta med egenvårdsrådgivning. Detta är ett led i det arbete med att fastställa en lägsta kompetensnivå för dem som ger egenvårdsråd på apotek som Läkemedelsvärlden tidigare har rapporterat om.

Läkemedelsverket vill skriva in de nya kraven i föreskrifterna om detaljhandel vid öppenvårdsapotek och har skickat ut ett förslag till förskriftsändringar på remiss.

Fackförbundet Sveriges farmaceuter välkomnar i sitt remissvar att man inför kompetenskrav för apotekspersonal som inte är farmaceuter. Men förbundet anser att Läkemedelsverket ställer alltför låga krav.

Kritik mot Läkemedelsverkets förslag

Enligt Läkemedelsverkets förslag ska den som ger egenvårdsråd på apotek utan att vara farmaceut ha genomgått minst ett års heltidsutbildning. Den ska innefatta både teori och praktik och ta upp fyra specificerade kunskapsområden.

Dessa krav torde i första hand passa in på personalgruppen apotekstekniker, som har en 1,5-årig yrkeshögskoleutbildning.

Men Sveriges farmaceuter invänder mot att Läkemedelsverket endast vill reglera längden på utbildningen och vilka områden som ska ingå. Förbundet vill att man även ställer kvalitetskrav på utbildningen och de utexaminerade.

Vill se obligatoriskt nationellt prov

Därför vill Sveriges farmaceuter införa ett obligatoriskt nationellt prov som man måste klara för att få arbeta med egenvårdsrådgivning. Detta “för att säkerställa att alla de olika utbildningsföretagens utbildningar garanterar samma kvalitet och att de som går utbildningarna får rättvisa bedömningar och kan visa att de har tillräcklig kunskap.”

Förbundet skriver vidare att Läkemedelsverket inte bör tillåta utländska utbildningar eftersom utbildningsnivån annars riskerar att bli ännu mer varierande än den redan är.

Dessutom vill Sveriges farmaceuter att endast erfarna farmaceuter och apotekstekniker ska få vara handledare för apoteksteknikerstudenter.