Regeringens omstridda förslag om sämre högkostnadsskydd för receptläkemedel ligger ju på riksdagens bord. Den 22 maj är det enligt planeringen dags för debatt och beslut i kammaren.
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet yrkar i varsin partimotion på att riksdagen ska avslå regeringens förslag.
Bred kritik mot förslaget
Trots en massiv kritik från remissinstanserna la regeringen, som Läkemedelsvärlden rapporterade, för en dryg månad sedan fram propositionen om ändringar i högkostnadsskyddet.
Förändringarna innebär att patienter från 1 juli i år får betala mer ur egen ficka för sina receptläkemedel. En patient som når frikortsgränsen kommer att ha betalat 900 kronor mer under en tolvmånadersperiod än enligt de nuvarande reglerna.
För närvarande är ärendet under beredning hos socialutskottet som förutom propositionen har tre partimotioner att behandla.
Vill avslå sämre högkostnadsskydd
”Läkemedel innebär ökande kostnader för samhället, men Sverigedemokraterna och regeringen verkar inte ha övervägt några alternativ till att låta den som är sjuk bära hela kostnaden”, skriver Socialdemokraterna i sin motion.
Partiet anser att försämringen kommer att drabba ”de allra mest utsatta” och pekar också på att många i Sverige de senaste åren har fått allt svårare att klara sin ekonomi.
Det temat återkommer även i motionerna från Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
Föreslår skydd för de mest behövande
Liksom S menar V och MP också att regeringen lyssnat dåligt på de remissinstanser som efterlyser en bättre konsekvensanalys av de föreslagna förändringarna respektive förslag till alternativa lösningar på problemet med stigande läkemedelskostnader.
Miljöpartiet skriver i sin motion att försämringen ”riskerar att leda till både försämrad folkhälsa och ökade samhällskostnader”. MP vill att regeringen ska dra tillbaka sitt förslag och ”i stället arbeta för ett högkostnadsskydd som skyddar de mest behövande”.