WHO listar 17 nya vacciner som är viktigast att få fram
Foton: Istock

WHO listar 17 nya vacciner som är viktigast att få fram

Vacciner mot hiv, malaria och tuberkulos är bland de allra viktigaste att få fram enligt experterna bakom listan.

7 nov 2024, kl 07:42
0

Vilka nya vacciner behöver jordens befolkningar allra mest? Den frågan besvarar experter från olika delar av världen gemensamt i en ny studie som Världshälsoorganisationen, WHO, publicerat i the Lancets eBiomedicine.

Systematisk prioritering av nya vacciner

I studien har WHO för första gången kartlagt behovet av nya vacciner i olika världsdelar på ett systematiskt sätt. Experter i var och en av de sex WHO-regionerna har där bidragit med sin kunskap och sina erfarenheter.

Studien undersökte vilka sjukdomsframkallande organismer som är allra viktigast att få vaccinskydd mot i respektive region. Vilka bakterier, virus och parasiter orsakar den största regionala sjukdomsbördan? Vilka är mest kritiska när det gäller antibiotikaresistens och annan läkemedelsresistens? Och vilka har störst socioekonomisk påverkan i de berörda samhällena?

Regionerna fick utifrån dessa frågor skriva varsin lista med de tio viktigaste sjukdomsorganismerna att skapa vaccinskydd mot.

Sjutton prioriterade vacciner

I nästa steg kartlade WHO pågående vaccinforskning och -utveckling, intervjuade ledande regionala företrädare och bearbetade de regionala prioriteringslistorna med statistiska metoder.

Resultatet av detta blev en global lista med 17 nya vacciner som är särskilt viktiga att få fram och kunna börja använda.

På denna lista finns ett flertal sjukdomar som folkhälsoexperter länge sett som prioriterade för vaccinforskning och -utveckling. Det gäller till exempel hiv, malaria och tuberkulos som tillsammans dödar nästan 2,5 miljoner människor i världen varje år.

Även några bakterier som blir allt mer resistenta mot antibiotika finns med på listan. Två exempel på sådana är grupp A-streptokocker och klebsiella pneumoniae. Att kunna vaccinera mot dem skulle vara ett värdefullt vapen i kampen mot antibiotikaresistens och rädda många liv.

Hoppas på bred användning

WHO hoppas nu att listan ska hjälpa akademiker, forskningsfinansiärer, tillverkare och länder att styra resurserna för vaccinforskning dit där den kan göra störst nytta.

– Alltför ofta har globala beslut om nya vacciner enbart drivits av avkastning på investeringar, snarare än av antalet liv som skulle kunna räddas i de mest utsatta samhällena, säger Dr Kate O’Brien, chef för immunisering, vaccin och biologi inom WHO, i ett pressmeddelande.

– Denna studie använder bred regional expertis och data för att bedöma vacciner som inte bara avsevärt skulle minska sjukdomar som i hög grad påverkar samhällen idag utan också minska de medicinska kostnaderna som familjer och hälsosystem står inför.

På WHO-listan: Virus och bakterier där mer vaccinforskning behövs

På WHO:s prioriteringslista för den globala forskningen och utvecklingen av vacciner finns sammanlagt 17 sjukdomsframkallande organismer som världen behöver få vacciner mot. För fyra av dem är det idag lång väg kvar till färdiga produkter. Dessa fyra är:

  • Grupp A-streptokocker.
  • Hepatit C-virus.
  • Hiv-1.
  • Klebsiella pneumoniae som kan orsaka lunginflammation och blodförgiftning.

Virus, bakterier och parasiter där fortsatt utveckling av vaccinkandidater behövs

På WHO:s prioriteringslista finns åtta sjukdomsframkallande organismer där det finns vacciner eller vaccinkandidater, men där fortsatt utveckling behövs. Dessa är:

  • Cytomegalovirus.
  • Influensavirus (behövs ett vaccin som skyddar brett mot olika influensatyper).
  • Leishmaniaparasiter.
  • Icke-tyfus salmonellabakterier.
  • Norovirus.
  • Malariaparasiten.
  • Shigellaparasiter.
  • Stafylokocker av typen staphylococcus aureus.

Virus och bakterier och parasiter där vaccinerna närmar sig godkännande eller införande

På WHO:s prioriteringslista finns fem sjukdomsframkallande organismer där det finns nya vacciner som kommit längre och är på något av de sista stegen för att börja användas. Dessa är:

  • Denguevirus.
  • Grupp B-streptokocker.
  • Sjukdomsframkallande E. kolibakterier.
  • Tuberkulosbakterien mycobacterium tuberculosis.
  • Respiratoriskt syncytialvirus, RSV.

Föregående artikel Läkemedelsverket stoppar falska djurläkemedel
Nästa artikel Tidigare abort lika effektiv som att vänta in ultraljud