Mässling ökar i Europa och globalt. Även i Sverige rapporteras fler fall än på många år. Flera regioner uppmanar nu vården att försöka se till att barn och vuxna som ska resa utanför Norden har ett fullgott vaccinskydd mot den allvarliga och mycket smittsamma infektionen.
Mässling ökar globalt
Det pågående utbrottet i Texas, USA, sätter för närvarande extra ljus på den ökande globala spridningen av mässling. I Texas har enligt Reuters över 500 människor insjuknat och hittills har två drabbade barn som var ovaccinerade dött.
USA:s hälsominister Robert F. Kennedy, som tidigare gjort sig känd som vaccinskeptiker, har i den kritiska situationen gjort uttalanden om att MPR-vaccinet (MPR=mässling, påssjuka, röda hund) är det effektivaste sättet att stoppa spridningen.
Också i Europa pekar EU:s smittskyddsmyndighet ECDC på en kraftig ökning av mässlingfallen under 2024 och varnar för en fortsatt ökning under våren 2025. Mellan 1 februari 2024 och 31 januari i år rapporterades sammanlagt 32 265 fall i Europa. Flest fall hade Rumänien, Italien, Tyskland, Belgien och Österrike.
Nitton dödsfall på grund av mässling rapporterades i Europa, 18 i Rumänien och ett i Irland.
Bristande vaccintäckning bakom utbrott
Även i Sverige ökar mässling. Under 2024 rapporterades sammanlagt 38 fall i landet, de flesta i regionerna Stockholm och Västra Götaland. Senaste vi hade så många fall per år var 2017 och 2018. En skillnad gentemot då är att en större andel nu blivit smittade utomlands.
ECDC framhåller att utbrotten i Europa främst beror på alltför många luckor i vaccinskyddet mot mässling. Två doser av MPR-vaccinet ger ett skydd på uppåt 99 procent, en dos ett skydd på cirka 95 procent. I Sverige erbjuder vården den första dosen vid 18 månaders ålder och den andra när barnet går i årskurs 1 eller 2.
För att förhindra att mässling kan börja spridas i ett område behöver minst 95 procent av de som kan vaccineras ha tagit två doser. År 2023 var det enligt ECDC bara Ungern, Malta, Portugal och Slovakien av de europeiska länderna som rapporterade en så hög vaccintäckning.
I Sverige hade, enligt Folkhälsomyndighetens statistik, 93,4 procent av tvååringarna fått den första vaccindosen 2023. Hur stor andel av barnen i lågstadiet som fått två doser framgår inte av statistiken.
Manar till vaksamhet mot mässling
Nu manar flera regioner vården till extra vaksamhet mot mässling. I en artikel i Region Stockholms interna tidning Evidens skriver experter att vården bör påminna dem som ska ut och resa om mässlingrisken.
En grupp som kan behöva vaccinera sig inför resor är vuxna som är födda i Sverige 1960-1980, eller utomlands, och som är osäkra på om de haft mässling och inte vet om de fått två doser vaccin.
Västra Götalandsregionen lyfter i en påminnelse till barnhälsovården också fram att små barn som ännu inte hunnit få MPR-vaccindos 1 är en sårbar grupp. Inte minst eftersom de har en ökad risk att bli allvarligt sjuka om de smittas.
Alla flygresor utanför Norden är riskresor
”Med nuvarande smittläge räknas i princip alla flygresor utanför Norden som ökad risk”, skriver Västra Götalandsregionen till barnhälsovården.
Barnhälsovården rekommenderas att tidigarelägga första dosen till barn på 12-18 månader om de ska ut och resa. När är det gäller barn i åldrarna 6-12 månader kan man efter läkarordination i stället ge en extrados utanför det ordinarie programmet. De som är ännu yngre har fortfarande kvar ett medfött skydd som förs över från mamman men avtar med tiden.