Viktigt att följa upp smärtpatienter
Moderator Petra Hedbom och komikern Petra Mede. Foto: Amina Manzoor

Viktigt att följa upp smärtpatienter

Mycket är individuellt när det gäller upplevelsen och behandlingen av smärta. Det framkom under Läkemedelskongressens första dag.

12 nov 2013, kl 13:42
0

Annons

Karsten Ahlbeck, Salumeh Bastami och Petra Hedbom.

Många discipliner samlades under Läkemedelskongressens tema smärta och smärtbehandling, då den startade på tisdagen. Huvudsymposiet inleddes med att Karsten Ahlbeck, läkare vid Capio S:t Görans sjukhus, berättade om hur de arbetar i team för att diagnosticera och behandla patienter med smärta. Han påpekade hur det är viktigt att ta reda på vilken typ av smärta det handlar om och behandla därefter. Men det viktigaste av allt är uppföljning.
– Vi behandlar inga medelvärden, vi behandlar patienter, sade Karsten Ahlbeck under sin föreläsning.

Det personliga perspektivet stod komikern Petra Mede för, då hon berättade om hur hon på grund av en ryggskada gick från att vara dansare till att vara långtidssjukskriven och smärtpatient i 20-årsåldern. 
– Jag har varit långtidssjukskriven, kroniker och smärtpatient. Den minst populära typen av patient, för vi kommer alltid tillbaka, sade hon.

Idag är Petra Mede en framgångsrik programledare och komiker, men vägen dit var lång. Hon berättade om hur mötet en läkare, en försäkringshandläggare och andra långtidssjukskrivna var viktiga för henne. Men smärtan lever hon fortfarande med. 
– Jag har släppt drömmen om det smärtfria lyckliga livet. Det har kanske inte gjort mig lyckligare, men det har gjort mig mer fri.

Dessutom föreläste apotekaren Salumeh Bastami vid landstingen i Östergötland om de smärtläkemedel som används idag och de kandidater som finns i pipeline. Professor Roger Knaggs från University of Nottingham berättade om hur man i England arbetar med smärtteam.