Det antivirala läkemedlet molnupiravir har i en fas III-studie visat ett så lovande resultat i behandlingen mot covid-19 att studien avbröts i förtid. Enligt studien, som har genomförts i flera länder däribland Sverige, minskade risken för sjukhusinläggning eller död med 50 procent för de som fått läkemedlet jämfört med de som hade fått placebo. Resultatet är ännu endast publicerat i ett pressmeddelande från företaget MSD.
Läkemedelsföretaget planerar nu för att ansöka om godkännande av läkemedlet hos regulatoriska myndigheter runtom i världen.
– Vi har sett fram emot att få tillgång till effektiv antiviral terapi mot covid-19 som kan ges oralt. Baserat på de positiva resultaten från Movee-out-studien är min bedömning att molnupiravir sannolikt kommer att bli ett viktigt behandlingsalternativ för vissa patienter med covid-19 både i Sverige och globalt, säger Magnus Gisslén, huvudprövare i den svenska delen av studien, i ett pressmeddelande.
Vill ansöka om godkännande av molnupiravir
Molnupiravir är ett antiviralt läkemedel som från början är utvecklat som behandling mot andra coronavirus och influensavirus. Även i tidigare under coronapandemin har läkemedlet visat sig vara även var effektivt mot sars-cov-2.
En interimanalys av den nu aktuella studien visade att 7,3 procent av patienterna som hade fått molnupiravir hade antingen blivit inlagda på sjukhus eller avlidit efter 29 dagar. Motsvarande siffra i placebogruppen var 14,1 procent. Inga i gruppen som hade fått läkemedlet hade avlidit efter denna tid, jämfört med åtta dödsfall i den gruppen som hade fått placebo. Resultaten baseras på data från 775 patienter.
En oberoende säkerhetskommitté har tillsammans med den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA nu rekommenderat att studien ska stoppas i förtid med anledning av de positiva resultaten.
Studien, som kallas Move-out, var en randomiserad, dubbelblind, placebokontrollerad fas III-studie som har genomförts i flera länder, varav Sverige är ett. Läkemedelsvärlden har tidigare skrivit om den svenska delen av studien som genomfördes i Stockholm, Göteborg och Uppsala.
– Det skulle vara mycket värdefullt om det visar sig att molnupiravir har en god effekt mot covid-19. Det är också en beredskap inför framtida pandemier, sa Magnus Gisslén, som också är professor i infektionssjukdomar på Göteborgs universitet och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Läkemedelsvärlden då.
Mild eller måttlig covid-19
I studien har man testat molnupiravir i tablettform hos patienter med mild eller måttlig covid-19. Behandlingen påbörjandes inom fem dagar från första symptom. Läkemedlet har tidigare testats i en annan studie på sjukhusvårdade patienter som hade varit sjuka i covid-19 längre. Denna studie gick dock aldrig in i fas III eftersom läkemedlet inte visade någon tydlig effekt hos dem.
Alla patienter som ingick i Move-out-studien hade minst en riskfaktor för att bli allvarligt sjuka. Från början planerades att 1550 patienter med mild eller måttlig covid-19 skulle ingå i studien. Det primära effektmåttet var att jämföra läkemedlet med placebo och se hur stor andel i respektive grupp som blev allvarligt sjuka eller avled i covid-19 29 dagar efter att de inkluderades i studien.