“Vi behöver veta vad branschen vill ha”
Jenni Nordborg, chef för regeringens life science-kontor. Foto: Ingrid Helander.

“Vi behöver veta vad branschen vill ha”

I knappt fyra månader till finns möjlighet att komma med inspel och förslag till regeringens life science-strategi.

1 jun 2018, kl 14:39
0

Annons

Intresset var stort när Jenni Nordborg, chef för regeringens life science-kontor, berättade om arbetet med den kommande life science-strategin vid ett möte hos Apotekarsocieteten på fredagen.

Syftet med strategin är att stärka Sverige som life science-nation, vilket bland annat handlar om att göra det mer attraktivt att förlägga kliniska prövningar här. Strategin ska också bidra till att nya läkemedel och innovationer kommer i användning snabbare och till en snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av nya läkemedel.

– Det är ett väldigt brett uppdrag och för att få någonting gjort måste vi göra prioriteringar, sade Jenni Nordborg.

De tre områden som lyfts fram först i prioriteringslistan handlar om nyttiggörande av hälso- och vårddata, precisionsmedicin och hur innovation och forskning kan integreras i framtidens vård och hälsa.

Även dessa områden är breda och omfattar insatser och aktiviteter på många plan. Jenni Nordborg och hennes medarbetare på life science-kontoret har därför ägnat våren åt att samtala med olika aktörer inom life science-området. Till sommaren kommer ett så kallat dialogunderlag att finnas nedladdningsbart på näringsdepartementets hemsida med syfte att skapa just dialog med olika aktörer inom life science-branschen.

– Vi behöver veta vad branschen vill ha och för det behöver vi väl underbyggda inspel, ju konkretare desto bättre, sade Jenni Nordborg.

Ungefär till mitten av september finns möjlighet att påverka den kommande life science-strategin. Därefter ska den utarbetas och formuleras tills den släpps i december.

– Även om det här är en långsiktig satsning från regeringen vill vi få strategin på plats så snabbt som möjligt. Det är nu vi behöver den, inte om tre år.

Och de drygt 60 personer som var på plats på mötet tycktes dela den uppfattningen. Däremot hade flera i publiken synpunkter på de tidigare beskrivna prioriteringarna. Bland annat ifrågasattes ambitionen att snabba på läkemedelsutvecklingen.

– Det är inte utvecklingen som ska gå snabbare utan implementeringen av nya läkemedel i vården, var en synpunkt.

En annan publikröst menade att det inte är forskningsdelen som är utmaningen för de svenska life science-bolagen utan att kommersialisera produkterna.

– I dag finns inga stora svenska läkemedelsbolag utan i stället sitter ett hundratal mindre bolag var för sig och försöker göra business. Vad gör ni för dem?

Jenni Norberg påpekade att syftet med life science-kontorets arbete inte är att försämra förutsättningarna för forsknings- och utvecklingsarbetet utan att ta fram nya strategier.

– Det handlar inte om att jobba snabbare på det gamla sättet utan om att utarbeta nya sätt, som är snabbare än de gamla.

Delar av publiken efterlyste också mer satsningar för att få fler svenska bolag att utveckla läkemedel med ambitionen att bygga upp en liknande läkemedelsindustri som när Astrazeneca och Pharmacia hade full verksamhet i Sverige.

Där var dock Jenni Nordborg tydlig med att life science-arbetet handlar både om att göra det möjligt för små inhemska bolag att växa och att skapa förutsättningar för stora internationella företag att verka och investera i Sverige.

– Jag tror att hela myllan i ekosystemet är viktig, men vi kan absolut vässa den, sade Jenni Nordborg.

Även behovet av att kunna göra kliniska prövningar på patienter inom primärvården lyftes och det efterfrågades tydligare krav på hälso- och sjukvården att medverka i klinisk forskning, liksom bättre uppföljning på hur väl det görs.

Ungefär samtidigt som mötet med Jenni Nordberg på Apotekarsocieteten ägde rum presenterade Anna Nergårdh det andra delbetänkandet i utredningen “Samordnad utveckling för god och nära vård” till socialminister Annika Strandhäll (S). Ett av områdena som lyfts i utredningen är just klinisk forskning inom primärvården, där utredaren föreslår att ett sådant krav regleras i en förordning, något som Läkemedelsvärlden.se rapporterat om.

Hur life science-branschen kan stärkas har diskuterats och arbetats med under lång tid – de senaste åren med tidigare life science-samordnaren Anders Lönnberg vid rodret. Trots det tycks många utmaningar kvarstå och samma frågor som lyfts nu har varit på agendan under lång tid.

Vad talar för att life science-kontorets arbete kommer att leda till några stora förändringar?
– Nu tar för första gången regeringskansliet ett samlat grepp om frågan och samordnar de departement som främst berörs (utbildnings-, social-, och näringsdepartementet, reds.anm). Men sedan har det faktiskt hänt en hel del. Under de senaste åren har det gjorts stora investeringar på biologiska läkemedel och digitalisering inom hälso- och sjukvårdsområdet. Dessutom har en många utmaningar synliggjorts och kommit upp på agendan, sade Jenni Nordborg.

Mötet med Jenni Nordborg arrangerades av Apotekarsocieteten och Sveriges Farmaceuter.