Anders Hernborg, informationsläkare, läkemedelskommittén Halland:
Läkarinslaget i äldrevården, speciellt på särskilda boenden kan bli mycket bättre. Det gäller inte minst läkemedelstillsynen. Det klarar inte marknadskrafterna. Behoven måste styra, inte efterfrågan. Mer resurser till läkemedelsinformation och -utbildning för läkarna, från icke kommersiellt håll. Ökat samarbete mellan SBU, Läkemedelsverket, och läkemedelskommittéerna. Förstatliga IGM och NBL, branschorganen som granskar industrins marknadsföring!
Cecilia Bernsten, apotekare, Socialstyrelsen:
Utan tvekan frågor relaterade till uppföljning av läkemedelsanvändningen. Orsaken är att vi behöver förbättra kvaliteten i läkemedelsanvändningen och om möjligt minska kostnaderna. Information och utbildning är prövat, regler och rekommendationer är prövade, uppföljning är inte prövat fullt ut. Patientsäkerheten kräver att vi tar tag i uppföljningen!
Carola Lemne, vd, Danderyds sjukhus AB:
En av de viktigaste frågorna blir att försöka hitta en lösning på problemet med samhällets olika portmonnäer. Kostnaden för nya, dyra men bra behandlingar tas ur landstingets portmonnä, men det är bara undantagsvis som förtjänsten hamnar i samma portmonnä. Den kan istället dyka upp i Försäkringskassans (som slipper sjukskrivningar), i kommunens (när äldre klarar sig längre utan hjälp), eller i samhällets portmonnä när invånare i landet mår bättre, arbetar, betalar mer skatt och lever friska längre.
Detta har vi svårt att hantera i dagens svenska system, vilket riskerar leda till att dyra men bra behandlingar inte används på det sätt de borde.
Richard Bergström, vd, Läkemedelsindustriföreningen:
Vi behöver en enhetlig agenda för läkemedelsområdet. Just nu hänger det inte ihop. Av det nya avtalet mellan staten och landstingen om läkemedelskostnaderna framgår dock att statliga beslut om läkemedel måste få genomslag i vården. Nu krävs ett målinriktat kvalitetsarbete där läkemedelsanvändningen blir optimal för patienten. Och det kan ske utan att behöva kosta skjortan!
Barbro Westerholm, ordförande för Sveriges pensionärsförbund:
Viktigast är att propositionen om det individbaserade receptregistret föreläggs riksdagen så att vi får det instrument som behövs för säker läkemedelsanvändning, inte minst bland äldre. Hon bör också ta fram pengar för finansiering av studier rörande värdet av alla de läkemedel som används av äldre men som saknar kliniska prövningar på denna åldersgrupp.
Dessutom bör hon ta fram forskningsmedel för hälsoekonomiska bedömningar av många gamla läkemedels värde i relation till nyare preparat.