Vi tycker ? läkemedels miljöeffekter

Borde uppgifter om läkemedels miljöeffekter få vägas in vid EMEA/Läkemedelsverkets och/eller LFN:s beslut?

18 nov 2004, kl 18:56
0

Idag krävs att en miljöriskbedömning finns med vid ansökan om godkännande för ett nytt läkemedel inom EU-området. Resultaten har dock ingen betydelse i bedömningen om läkemedlet ska godkännas eller inte. LFN beaktar idag inte heller eventuella miljöeffekter vid sina beslut om subventionering av läkemedel.

Carola Lemne, vd, Danderyds sjukhus AB: LFN har ju ett bredare uppdrag än LV, där bland annat hälsoekonomiska aspekter vägs in. Att i detta sammanhang fundera över om eventuella negativa miljöeffekter är så stora att de medför kostnader för vården eller samhället ?further down the line? är inte helt orimligt. Att det sedan förmodligen ofta är mycket svårt är en annan fråga.

Cecilia Bernsten, apotekare, FoU-enheten, Apoteket: Det är naturligt att ett läkemedels miljöpåverkan finns med som en av flera faktorer vid bedömning av huruvida ett läkemedel i praktiken ska finnas på den svenska marknaden. Det rimliga vore om det fanns med i LFN:s prisbedömning, eftersom den är nationell, som någon slags miljöavgift. Då skulle företagen få incitament att tänka mer på miljöeffekter.

Steinar Höeg, vd för Astrazenecas marknadsbolag i Sverige: Kunskapen om läkemedels miljöeffekter är mycket varierande. Förhållandet bekräftades nyligen i uttalanden från LV. Att redan nu väga in miljöaspekter vid ett godkännande för marknadsföring känns därför prematurt. Forskningen på området måste gå vidare och kommer på sikt att bli en viktig drivkraft för hela branschen. Miljökrav för godkännande av läkemedelsförmån känns inte relevant.

Mikael Hoffmann, ordförande i Östergötlands läns läkemedelskommitté: Svaret är nej helt enkelt därför att det inte finns någon gemensam uppfattning om kriterier på miljökrav att lägga som grund för bindande myndighetsbeslut. Däremot är det viktigt att enskilda landsting i sina upphandlingar och arbetet med rekommendationer så långt som möjligt tar med miljöhänsyn i sina underlag för beslut.

Lena Westin, Konsumentinstitutet Kilen: Tveklöst ja! Om ett läkemedels miljöeffekter får betydelse vid godkännande och subventionering kommer med all sannolikhet industrin att lägga resurser på att ta fram miljövänliga produkter. Samhället kan på detta vis styra industrin åt detta håll. Vi konsumenter vill ha produkter som både är bra för individen och miljön.

Richard Bergström, vd Läkemedelsindustriföreningen: Det är rimligt att miljöeffekterna vägs in vid godkännandet. För mig är det dock självklart att det alltid är patientnyttan som sätts i första rummet. Långt viktigare är dock att skapa incitament för att utveckla miljövänliga läkemedel och förpackningar. LFN bör kunna medge prishöjning för sådana förbättringar.