Vi tycker – Apotekets rökpengar

Apoteket har begärt extra pengar från regeringen för sitt arbete med att stödja personer som vill sluta röka. Totalt har Apoteket begärt 18,4 miljoner kronor extra av staten för att finansiera verksamheten.

26 apr 2006, kl 16:32
0

Ska Apoteket få extra rökpengar?

Anders Hernborg, informationsläkare, Läkemedelskommittén Halland
– Vi ligger internationellt mycket bra till vad gäller rökning.
Detta är resultatet av samhälleliga åtgärder som information, prispolitik och förbud att röka i vissa miljöer. Apoteket AB skall inte bli någon vårdaktör utan fortsätta med det de är bra på, att distribuera och sälja läkemedel kostnadseffektivt. Läkarsamtal om rökning vid varje besök, distriktssköterskor och Sluta röka-linjen per telefon bör istället få de pengar Apoteket nu vill ha. Distriktssköterskorna är ofta utbildade i motiverande samtal och rökslutarstöd.

Kennert Lenhoff, distriktsläkare/ordförande läkemedelskommittén Blekinge
– Apotekets styrka är de många kundkontakterna samt att man kan teknikfrågor runt rökavvänjningsmedel. Utbildning i motiverande samtal kan nog öka möjligheten till bra kundkontakt. En oerhörd styrka föreligger när lokala apotek samverkar med primärvården vilket jag personligen upplevt i utvecklande av hälsotorg. Primärvårdens personal möter ofta patienterna i en annan del av
rökslutarkarriären. Så egentligen skulle jag önska att både apoteket och primärvården fick extra resurser med krav på samverkan.

Bodil Ericsson, Sveriges kommuner & landsting
– Nej, Apoteket bör inte få statligt bidrag; ett ensidigt Apoteksstöd snedvrider konkurrensen och återskapar monopolet. Det behövs flera utförare, även av stöd och råd. Sjukvården erbjuder hjälp för dem som behöver men det finns även privata aktörer. Företag ska kunna välja att köpa sluta röka-cirklar av Apoteket eller av annan. Som före detta storrökare är jag dessutom övertygad om att rökaren själv måste satsa för att lyckas och dessutom kunna välja metod och utförare. Nej, lös genom avgiftsfinansiering.

Steinar Høeg, vd Astrazeneca Sverige
– KOL bedöms vara en av de tre vanligaste dödsorsakerna år 2020. Initiativ för att begränsa rökning måste bejakas. Apoteket är kanske bäst rustad i nuläget att ge goda råd. Samtidigt är detta en tjänst som möjligen snedvrider kommande konkurrens och diskriminerar mellan olika aktörer om staten enbart ger Apoteket medel. Rökavvänjning förefaller vara en tjänst som det är öppet för många att ägna sig åt, allmän vård, privatvård, andra entreprenörer exempelvis. Sedan bör staten kräva uppföljning av initiativen.

Cecilia Bernsten, ordförande Sveriges farmacevtförbund
– Apotekens legitimerade personal ska ägna sig åt sin kärnverksamhet – läkemedelsdistribution och rådgivning så att de som använder läkemedel vet hur de ska använda dem för att de ska göra mesta möjliga nytta. Att stödja människor som ska sluta röka är inte lätt, det krävs både tillräckligt med personal, utbildning och goda personliga egenskaper. Med tanke på annat som snart ska genomföras till exempel läkemedelsförteckningen, fortsättningen på omorganisationen och ?tre steg?, är det svårt att se hur apotekspersonalen skulle räcka också till denna uppgift – oavsett tillskott av pengar.