Annons
Veterinären Ann Lindberg Läkemedelsverkets nya GD
Ann Lindberg Foto: Anna Bäsén

Veterinären Ann Lindberg Läkemedelsverkets nya GD

Ann Lindberg är Läkemedelsverkets nya generaldirektör. ”Jag ser verkligen fram emot att ge mig i kast med det”.

23 apr 2025, kl 11:00
0

Annons

"Läkemedelsverket är ett riktigt kraftpaket med ett uppdrag som vuxit över tid."

Ann Lindberg blir Läkemedelsverkets nya generaldirektör. Det berättade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) vid en pressträff på onsdagen.

– Ann är en erfaren chef. Det behövs för en stor myndighet som Läkemedelsverket. Hon har också med sig kompetenser som behövs in i arbetet. Det känns som ett riktigt gott val, sade Acko Ankarberg Johansson.

Närmast kommer Ann Lindberg från posten som generaldirektör för Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, där hon varit sedan 2019.

Hon tar över ledarskapet efter Björn Eriksson som slutade i augusti förra året för att bli generaldirektör för Socialstyrelsen. Den ordinarie GD-stolen har stått tom sedan dess, men Joakim Brandberg har täckt upp som vikarierande generaldirektör.

Ann Lindberg: ”Är riktigt ett kraftpaket”

Ann Lindberg uttryckte att hon har stor respekt för att uppdraget är både komplext och utmanande.

– Jag ser verkligen fram emot att ge mig i kast med det, att sätta mig in i nya områden, att få bygga nya relationer och att säkerställa att vi bedriver verksamheten på samma fina sätt som hittills.

Regeringen väntas bekräfta hennes uppdrag formellt under morgondagen.

Ann Lindberg förklarade att hon är mycket hedrad och glad.

– Det känns fantastiskt roligt. Jag är Uppsalabo och jag har beundrat myndigheten på avstånd, om man får säga så. Läkemedelsverket är ett riktigt kraftpaket med ett uppdrag som vuxit över tid, sade hon till Läkemedelsvärlden.

Ann Lindberg om utmaningarna

Läkemedelsverkets nya generaldirektör framhöll att det är ett fint och viktigt uppdrag.

Ann Lindberg ser flera viktiga utmaningar i sin nya roll. Hon betonar behovet av stärkt beredskap i en tid av globala utmaningar. Hon lyfte särskilt fram att återkommande rest- och bristsituationer utmanar tillgången till säkra och effektiva läkemedel.

Därtill framhöll hon vikten av att möjliggöra innovativa tekniska lösningar och medicinsk utveckling samt sjukvårdens stora utmaning att möta hotet från antibiotikaresistens.

– Det alla de här komplexa frågorna har gemensamt är att de påverkar hälsan hos människor, djur och den miljö vi befinner oss i. Det krävs ett samverkande gränsöverskridande tankesätt för att tackla de utmaningarna, sade hon och tillade:

– Då förstår man att Läkemedelsverket med sitt omfattande mandat och sitt arbete för folk- och djurhälsan är mitt i händelsernas centrum vilket jag ser som otroligt inspirerande.

Ett erkännande av myndighetens roll

Ann Lindberg beskrev Läkemedelsverket som en av EU:s främsta läkemedelsmyndigheter:

– Det är en myndighet som bärs upp av kvalificerade och engagerade medarbetare som arbetar på en hög nivå med stor lojalitet mot sitt uppdrag. Och det är jag mycket tacksam för. För det är inte så att vi saknar utmaningar framåt.

– Inte minst behöver arbetet med att hantera rest- och bristsituationer fortsätta utvecklas. Och inom det medicintekniska området behöver implementeringen av regelverket bli mer robust och mer förutsägbart, både för patienternas säkerhet men också för att nya innovativa lösningar ska kunna komma i bruk.

Ann Lindberg konstaterade att Läkemedelsverket behöver förstärka sin kapacitet för att klara kommande uppdrag, till exempel inom medicinteknik.

Swetrial en rolig utmaning

En annan viktig uppgift, som hon ser som en rolig utmaning, blir det nationella partnerskapet för kliniska prövningar – Swetrial.

– Där har Läkemedelsverket en katalyserande roll i att skapa rätt förutsättningar för att Sverige återigen ska bli ett förstahandsval för kliniska prövningar. Det ser jag som ett väldigt inspirerande uppdrag.

Med sig i bagaget från SVA har Ann Lindberg med sig många kontakter när det gäller djurläkemedel samt erfarenheter av att leda en expertmyndighet och arbeta med beredskapsfrågor.

– Jag tror att de relationer min myndighet på SVA haft med Läkemedelsverket, är en bra ingång i det här med att förstå Läkemedelsverket.

Är en lyssnande trädgårdsmästare

Läkemedelsverkets nya generaldirektör sitter med i styrelsen för Friskis och svettis sedan några år. Erfarenheterna från att leda i en ideell organisation tar hon också med sig.

– Jag ser många likheter. Just det här att få människor att ticka och gå och engagera sig i sitt uppdrag. Att ta tillvara den kompetens som medarbetarna besitter.

Ann Lindberg beskrev sin ledarstil som en ”lyssnande trädgårdsmästare” som är relationsbyggande, samverkande och systemtänkande.

– Jag är gärna trädgårdsmästare men har samtidigt fokus på uppdraget och leverans förstås.

Under morgondagen väntas regeringen meddela vem som blir vikarierande generaldirektör för Statens veterinärmedicinska anstalt.

Expert inom djur- och folkhälsa

Ann Louise Elina Lindberg, född 1965 i Köping, är veterinär, professor och ämbetsman. Hennes profil kombinerar expertis inom djur- och folkhälsa med lång myndighetserfarenhet.

Den 1 maj 2025 tillträder hon som generaldirektör för Läkemedelsverket. Sedan 2019 har hon lett Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), där hon tidigare varit statsepizootolog och chef för sjukdomskontroll och epidemiologi. Hon har även lett SVA:s Zoonoscenter med fokus på smittskydd, sjukdomsövervakning och internationell samverkan.

Ann Lindberg disputerade 2002 på en avhandling om bovint virusdiarrévirus och är docent vid SLU. Hon har arbetat som epidemiolog vid Svensk mjölk (1994–2007) och är certifierad specialist i veterinär folkhälsa.

Hon är ledamot i Kungliga skogs- och lantbruksakademien och var särskild utredare för Djurantibiotikautredningen. Sedan 2022 sitter hon med i styrelsen för Friskis och svettis.

Previous article Utreder nya råd för receptfritt naloxon
Nästa artikel ”Svårt att säga hur lång tid det kommer att ta”