Tack Per Manell och Jane Ahlqvist Rastad för era svar på mitt inlägg ?Lätt att bli lurad av FASS?. Jag vill börja med att ge Per Manell rätt när han påstår att jag borde ifrågasatt produktresuméernas information om läkemedel ur patientens synvinkel, istället för att klaga på Fass.
Jane Ahlqvist Rastad konstaterar att SPC- och FASS-texter är produktinformation och inte skall användas som en lärobok, något som jag börjar förstå, men har svårt att acceptera. Vad har vi vanliga läkare, sjuksköterskor och apotekare för alternativ?
Mitt problem kvarstår nämligen. Det är besvärande att behöva meddela den ST-läkare som klockan 04.00 en stressig morgon blev missförstådd av öronjouren på grund av att de läste på var sin bensylpenicillin-text (Astra angav dosen till 150 mg/kg/dygn medan IPEX angav 39 mg/kg/dygn för barn på ett år) att ?detta är bara början?, det vill säga att det kommer att bli värre i takt med att fler generika registreras.
Jag hade mycket hellre meddelat att Läkemedelsverket och läkemedelsindustrin beklagar och gör gemensam sak för att försöka påverka den europeiska myndigheten till att tillåta nationellt anpassade texter. Att underlätta vardagen för läkare, sjuksköterskor och farmacevter som arbetar i högt tempo med ordination, administrering respektive expedition av läkemedel måste vara en del av uppdraget för Läkemedelsverket och en del av producentansvaret för läkemedelsindustrin. God patientsäkerhet skapas genom att vi alla tar vår del av ansvaret.
Jag vill passa på att tipsa läkemedelsansvariga sjuksköterskor som tycker att spädning ?omedelbart före administrering? skapar onödig stress ? ring ditt sjukhusapotek så får du hjälp att bedöma stabilitet och hållbarhet för era vanligaste substanser.
Anne Hiselius
Klinisk farmacevt, Jönköping