Växlande efterfrågan på covid-19-vaccin utmanar

Växlande efterfrågan på covid-19-vaccin utmanar

Snabba förändringar i efterfrågan på covid-19-vaccin kan skapa problem för regionerna.

21 mar 2022, kl 08:33
0

Annons

Magnus Thyberg. Foto: Anna Molander.

Många regioner har flaggat för att en växlande efterfrågan på vaccin kan skapa problem. Snabba svängningar i covid-19-vaccineringen gör att regionerna måste vara beredda på att ställa om och anpassa bemanningen.

I region Stockholm går vaccinationstakten långsammare än tidigare. Enligt Magnus Thyberg, som är vaccinsamordnare i regionen, upprätthålls covid-19-vaccineringen just nu av den grupp som får sin andra påfyllnadsdos.

– Vi ser fortfarande att människor kommer för att få sin första vaccindos men den andelen minskar hela tiden, säger han.

I dagsläget rekommenderas en andra påfyllnadsdos, alltså totalt sett en fjärde dos, till alla över 80 år samt personer som bor på särskilt boende eller har hemtjänst eller hemsjukvård. Denna grupp går enligt Magnus Thyberg bra för region Stockholm att hinna med. Men om hela befolkningen skulle erbjudas en fjärde dos kan detta skapa problem.

– En plötslig rekommendation till större åldersgrupper skulle utmana oss. Svängningar i vaccinationstakten är ett problem, framför allt för våra vaccinatörer, säger han.

På vilket sätt menar du?

– Flera verksamheter bedriver endast vaccinering, och när takten minskar behöver man ha färre personal och mindre lokaler. För dessa verksamheter är det svårt när det sedan snabbt skiftar till att många rekommenderas vaccinera sig igen. Men vi försöker förutse och planera för vad som kommer så gott vi kan.

Vad gör ni om en fjärde dos för hela befolkningen skulle bli aktuell?

– Då behöver vi aktivera våra vårdgivare och öka kapaciteten och bemanningen igen. Men ju mer oväntat ett sådant besked skulle komma desto svårare skulle det bli att hinna med. Men vi kan inte heller ha sjukvårdpersonal som sitter och väntar utan det behöver vara där de gör mest nytta.

Magnus Thyberg poängterar att regionen har lärt sig mycket under pandemin hittills, och utifrån dessa kunskaper kan förbereda vaccineringen.

– Tidigare har ju virusspridningen avtagit på sommaren och sedan ökat igen någonstans på hösten. Det är det huvudsakliga scenariot. Sen måste man också ha en beredskap för att ändra sina planer om det skulle behövas, säger han.

Covid-19-vaccineringen kan påverkas

Något som skulle kunna påverka vaccineringen är att många människor från Ukraina väntas komma till Sverige med anledning av Rysslands invasion. Men detta är ännu inget som har påverkat region Stockholm i stort, enligt Magnus Thyberg.

– Hittills har ett fåtal flyktingar vaccinerats, men jag ser det inte som att vi kommer att få några kapacitetsproblem på grund av det, säger han.

Regeringen beslutade ju nyligen om att avsätta 21 miljoner kronor till stöd för regionerna att vaccinera personer som kommer från Ukraina till Sverige. Har ni förändrat ert arbete med covid-19-vaccineringen någonting efter det beskedet?

– Nej inte direkt. Vi hade sett att det här är en viktig fråga och hade sedan tidigare en pågående intensiv planering för att ta hand om de som kommer från Ukraina. Vi får se framöver om vi behöver förändra något. Det är svårt att veta vad kostnaderna landar på och då är det såklart att en ekonomisk ersättning är välkommen.

Vad gör ni för att få personer som kommer från Ukraina att vaccinera sig?

– Vi har översatt informationsmaterial om covid-19-vaccineringen till ukrainska samt sett över så att det ska vara lätt för dem som kommer hit att förstå hur de ska gå till väga för att vaccinera sig. Vi tittar också på om det finns särskilda platser där vi behöver vara och vaccinera. Hittills har det inte funnits ett sådan behov, men om vi ser att vi behöver ha särskilda aktiviteter så planerar vi för det.

– Vi kommer också att erbjuda hälsosamtal till de som kommer och där blir man erbjuden vaccinering både mot covid-19 och andra sjukdomar enligt vaccinationsprogrammet.