– Vi menar att triangeln inger en falsk trygghet, säger Jan Liliemark på Läkemedelsverket.
– Om ett läkemedel är trafikfarligt eller inte varierar så mycket mellan olika individer, när efter intaget man kör och så vidare, att triangeln egentligen bara förvirrar.
Istället ska bipacksedlarna få en ny standardtext som bland annat ska upplysa patienterna om att de själva ansvarar för om de är i kondition att köra bil. Texten ska kompletteras med information om det specifika läkemedlet.
– Det här är egentligen inte heller någon riktigt bra lösning, man kan väl beskriva det som den minst dåliga, säger Jan Liliemark.
När förslaget var ute på remiss möttes det, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat, med viss skepsis från flera instanser. Flera ifrågasatte till exempel bipacksedlarnas informationsvärde. Det håller Jan Liliemark med om.
– Ja, det är ett problem att de inte blir lästa. En informationskampanj från bland andra Apoteket hoppas han ska ändra på det.
Triangelmärkningen avvecklas gradvis med början i sommar, för att vara borta om ett och ett halvt år. Övriga nordiska länder kommer troligen att följa det svenska exemplet.
- Läkemedel
Varningstriangeln försvinner
Läkemedelsverket har beslutat att slopa varningstriangeln. Något man i sin information beskriver som en ?Förbättrad information om trafikfarliga läkemedel.?