Vården i Ukraina har akut brist på syrgas
Foto: Istock

Vården i Ukraina har akut brist på syrgas

WHO varnar för att tillgången på syrgas i Ukraina närmar sig en farligt låg punkt på grund av det ryska anfallet.

28 feb 2022, kl 09:12
0

Omedelbart efter att Ryssland i förra veckan inlett invasionskriget mot Ukraina slog Världshälsoorganisationen, WHO, larm om att det riskerar att leda till en hälsokris. WHO framhöll att kraftfulla insatser behövs för att hälsovårdssystemen i Ukraina ska kunna fortsätta att fungera under kriget. Detta för att säkra nödvändig vård för patienter med allt ifrån covid-19 (för närvarande vårdas cirka 1 700 covidpatienter på ukrainska sjukhus) till andra allvarliga sjukdomar som cancer, diabetes och tuberkulos.

WHO satsade också 3,5 miljoner US-dollar extra på att köpa in och leverera läkemedel och medicinsk utrustning till Ukraina.

Syrgasförråden krymper snabbt i Ukraina

Nu lyfter Världshälsoorganisationen fram den snabbt minskande tillgången på medicinsk syrgas som ett särskilt akut problem i landet. Syrgasbehandling är nödvändig vid en lång rad allvarliga tillstånd. Syrgas behövs bland annat i neonatalvården och vården vid svår covid-19.

Enligt WHO närmar sig syrgassituationen nu ”en mycket farlig punkt”. Det beror bland annat på att kriget hindrar lastbilstransporter av syrgas från fabriker till sjukhus. Flera tillverkare i Ukraina har också svårt att få tag på den importerade kemiska produkten zeolit som behövs vid syrgastillverkningen.

Majoriteten av sjukhusen är på väg att få slut på syrgas och några har redan fått det. Detta sätter tusentals liv på spel, skriver WHO.

För att motverka detta försöker nu WHO etablera en ”logistisk korridor” genom Polen för att kunna leverera både syrgas och annan medicinsk utrustning till Ukraina.