Det är de två pensionärsorganisationerna PRO och SPF som granskat Socialstyrelsens läkemedelsstatistik för 2010. De har tittat på vilka läkemedel som hämtats ut på apotek av personer som är äldre än 80 år. Siffrorna visar att 31,6 procent av de läkemedel som hämtades ut är sådana som enligt Socialstyrelsens rekommendationer inte bör användas vid behandling av äldre.
Sämst ser det ut i Öckerö kommun i Västra Götaland där 50 procent av personerna över 80 år hämtade ut preparat som ansetts vara olämpliga. I Kalix, Nykvarn och Hammarö var andelen 23 procent vilket är den lägsta i landet.
– Det är oacceptabelt att så många äldre patienter får olämpliga läkemedel, säger Lars Nilsson, sakkunnig på SPF.
De läkemedel som tagits upp i granskningen är sådana som enligt Socialstyrelsen bara ska användas om det finns särskilda behov och behandlingen ska följas upp regelbundet. Men enligt SPF och PRO är ett av problemen att läkemedlen ofta ordineras av flera olika läkare. Lars Nilsson anser att en namngiven läkare bör ha det samlade ansvaret för patientens hela läkemedelsanvändning.
Organisationerna vill i en genensam satsning arbeta för att halvera antalet personer över 80 år som får olämpliga läkemedel.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Säkerligen bra initiativ. Det hade dock varit värdefullt om aktuella läkemedel namngivits. Alla lever inte med denna kunskap till vardags.
Hans Frykman
Vad gäller det för läkemedel?
Nu ligger finns en lista över de aktuella läkemedlen sammanställd av SPF. /Redaktionen
Alla upptagna anticholinergika kan ge kognitiv/mental påverkan – ja! Men ÖverAktiv Blåsa/Trängningsinkontinens är besvärligt. Preparaten kan prövas under strikt observans i utvalda fall. Flera blir hjälpta utan mental påverkan.