KAMPEN MOT LÄKEMEDELSBRISTERNA
”Var förberedd med allergimediciner”
Professorerna Christer Janson och Kjell Larsson oroar sig för en svår pollensäsong och fruktar ökad brist på läkemedel mot allergier, astma och KOL. Foto: Kjell Larsson, foto av Mårten Levin för Hjärt- och Lungfonden. Christer Jansson foto av Mikael Wallerstedt för Uppsala universitet. Läkemedelshylla foto av Ingrid Helander.

”Var förberedd med allergimediciner”

Pollensäsongen är snart här. Att allergiläkemedel saknas eller måste bytas ut tar läkartid och skapar otrygghet, säger professor Christer Janson.

25 apr 2023, kl 12:00
0

Annons

Storsäljaren Dymista har tidvis inte gått att få tag på. Problematiskt, tycker astma- och allergiprofessor Christer Jansson.
Foto: Anna Bäsén

Pollensäsongen är redan här – åtminstone i vissa delar av landet.

Allergi- och lungläkare bekymras av att viktiga läkemedel mot allergi är svåra att få tag på, eller ibland är helt slut.

Detsamma gäller läkemedel mot astma och kol, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, som dessutom förvärras om man samtidigt är allergisk.

– Det är en otrygghet för patienterna, säger Christer Janson, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och professor i lung- och allergisjukdomar vid Uppsala universitet och fortsätter:

– Det händer att jag får sitta tillsammans med patienten och leta i Fass efter att hitta ett apotek där läkemedlet finns. Det tar förstås extra tid för oss läkare, och tid är som bekant pengar, konstaterar han.

Vissa läkemedel saknas helt

Läkemedelsverkets lista över restnoterade läkemedel, medicinförpackningar som företagen inte kan leverera, saknas det på tisdagen 835 stycken olika förpackningar.

Vilka typer av läkemedel som fattas varierar med tiden. Lagom till att pollensäsongen snart drar igång på allvar tycks nu mediciner mot allergi samt läkemedel mot lungsjukdomar som förvärras av allergi segla upp som en bristvara.

– Ofta kan man ju hitta alternativ, som en annan tillverkare av samma aktiva substans eller en annan förpackningsstorlek. De stora problemen är när en viss typ av läkemedel inte alls går att få tag på, konstaterar Christer Janson.

Ovanliga men viktiga läkemedel saknas

Vissa läkemedel mot allergi- och lungsjukdomar saknas redan nu helt. En del är inte så vanliga men de är viktiga och kan behövas vid allvarliga tillstånd. Låg efterfrågan kan vara en orsak till att de tar slut, tror Christer Janson.

– Det är ett elände när ett läkemedel helt försvinner, tycker Christer Janson.

Vissa märken av flytande mediciner som används vid akut försämring av astma och kol är slut. Dessa används med hjälp av en nebulisator som skapar en fin dimma – aerolsol – som är lätt att andas in. De vidgar luftvägarna, gör det lättare att hosta upp slem och patienten får lättare att andas.

Ofta går det dock att hitta ersättare.

Slut på storsäljare

Extra påtagligt blir läkemedelsbristerna om läkemedel väldigt många patienter använder tar slut. När storsäljaren nässprayen Dymista (azelastin och flutikasonpropionat) försvann från hyllorna blev det problem. Sprayen används mot inflammation i nässlemhinnorna orsakad av pollenallergi och många pollenallergiker har den förskriven.

– Det är en skandal att just en så stor och vanlig produkt försvinner. Tack och lov kom det en liknande nässpray, Ryaltris (mometasonfuroat och olapatadin), säger Christer Janson.

För en relativt vanlig astmaspray, Innovair (beklometasondipropionat och formoterol), finns idag inga utbytbara läkemedel alls för en styrka. En annan styrka får parallellimporteras från Finland.

Knepigt att byta modell

En särskild problematik som kan uppstå är när man av bristskäl måste ändra sitt sätt att ta sitt läkemedel.

En professor och forskare som pekar på just det problemet är Kjell Larsson, professor emeritus i lungmedicin, vid Karolinska institutet.

Det kan handla om att patienten måste byta typ av inhalator. För korrekt inhalationsteknik kan vara svårt, understryker han. Det har en rad studier visat.

– När man byter inhalator för luftvägsmedel kan det bli problem. Många patienter gör fel redan när de inhalerar med sin vanliga inhalator. Även om patienten får noggranna instruktioner om hur inhalationen ska gå till gör många fel igen redan efter tre eller sex månaders behandling, har studier visat, säger Kjell Larsson.

”Svårare för patienten göra rätt”

Han tycker att det är upprörande när patienternas läkemedel inte finns på apoteket.

Nästan alla inhalatorer har sina egna speciella instruktioner om förvaring och hantering, konstaterar Kjell Larsson.

En del ska exempelvis skakas och andra inte, vissa ska förvaras i kylskåp, en del ska inhaleras med större kraft och andra långsammare somliga får inte vändas upp och ned inför inhalation.

– Det är jättemånga faktorer att ta hänsyn till. När man måste byta inhalator blir det ännu svårare för patienten att göra rätt.

Alla patienter som får en ny inhalator måste,vid starten för den nya behandlingen, alltid få noggranna instruktioner av en sjuksköterska, gärna en som är specialiserad inom området.

Dessa instruktioner kan man inte ge på apoteket utan det ska göras vid ett besök på vårdcentralen, säger Kjell Larsson.

Livräddande adrenalinpennor olika

Samma problem gäller med adrenalinpennor mot akut anafylaktisk allergichock, berättar Christer Janson. Tidvis har vissa varit slut.

Pennorna är livräddande. Det är livsviktigt att patienten själv, anhöriga och arbetskamrater vet hur den ska användas.

– Det finns tre olika adrenalinpennor. Även om de är exakt lika i effekt, måste man vid ett byte lära sig hur den nya pennan fungerar, säger Christer Janson.

Han råder även allergiker att titta i Fass.se för att se vilket apotek deras medicin finns på. Om läkemedlet är helt slut – ta kontakt med din vårdcentral för att få ett annat alternativ. Christer Janson påpekar att både läkare och patienter nu måste ta hänsyn till läkemedelsbristerna.

– Tänk efter i förtid. Var förberedd och ha medicin hemma innan pollensäsongen drar igång ordentligt, råder Christer Janson.

Börja medicinera i tid

Dymista – eller dess nya motsvarighet – är ett exempel på en medicin pollenallergiker bör börja med i tid.

– Det kan man göra redan nu. De andra allergimedicinerna kan man ta när man börjar få besvär, säger Christer Janson.

Ibland kan receptbelagda allergiläkemedel som är slut istället finnas receptfritt.

– Det är en fördel, men nackdelen är att det blir dyrare för patienten. De ingår inte i högkostnadsskyddet.

Vill slippa pollenstorm

Christer Janson påminner om att det numera går att tablettvaccinera sig inte bara mot gräspollen, utan även björkpollen. Inför denna säsong är det dock för sent att börja.

Med jämna mellanrum kommer värmen snabbt vilket gör att många växter slår ut och sprider pollen samtidigt. Det finns forskning som tyder på att det är klimatrelaterat.

– Det finns en viss cyklicitet. Att det efter en period med lite pollen sen kommer ett år med jättemycket pollen. Det blir ett enormt pollentryck, vi kallar det pollenstorm. Jag hoppas att det inte blir så i år, säger Christer Janson.