Vanligt med fel läkemedel efter tillfällig sjukhusvård

En femtedel av läkemedelsordinationerna till äldre patienter blir felaktiga i samband med att patienten skrivs ut från ett sjukhus. Felaktig dos eller läkemedelsval hör till de vanligaste felen.

13 jun 2006, kl 12:56
0

Distriktsläkaren Patrik Midlöv på Tåbelunds vårdcentral i Eslöv har i sin doktorsavhandling studerat hur informationen om läkemedelsordinationer fungerar mellan landstingens akutsjukhus, primärvård och kommunens hemsjukvård. Resultatet visar att en femtedel av ordinationerna blir felaktiga efter det att äldre skrivits ut från ett sjukhus. Primärvårdsläkarna kan inte ta del av sjukhusläkarnas eventuella förändringar i ordinationen, som förts in i de datoriserade journalerna. Datorsystemen är inte kompatibla och för att distriktsläkaren ska få kännedom om förändringarna måste journalerna skrivas ut på papper och skickas till vårdcentralen. Samtidigt tror patienterna själva att samtliga behandlande läkare har tillgång till eventuella förändringar.

Läkemedelsberättelser, som kopieras till patienten, distriktsläkaren och kommunens sjuksköterskor, skulle kunna minska antalet fel med mer än hälften visar Patrik Midlövs avhandling. Ett sådant dokument uppger vilka läkemedel som ändrats under vården på sjukhuset.
Patrik Midlöv visar i sin avhandling även att många äldre får olämpliga läkemedel. Bland annat fick en tredjedel av epilepsi- och parkinsonpatienterna på sjukhemmen i Skåne läkemedel som enligt en internationell klassificering är olämpliga för äldre personer.

Avhandlingen heter ?Drug-related problems in the elderly – Interventions to improve the quality of pharmacotherapy?. Se länk till höger.