Ett beprövat diuretikum, Dichlotride (hydroklortiazid), tillhandahålls inte längre av tillverkaren MSD. Detta företag har senaste åren försökt profilera sig som företrädare för evidensbaserad medicin (EBM). Mot den bakgrunden rimmar det illa att ett av våra allra bäst EBM-dokumenterade läkemedel under tystnad avlägsnas från marknaden. I Sverige har hydroklortiazid sålts av MSD och Novartis under varunamnen Dichlotride respektive Esidrex. Hydroklortiazid ingår dessutom i ett flertal kombinationspreparat. Marknadsföringen av preparaten har under senare år varit obefintlig i kontrast till nyare, dyrare läkemedel.
Hur länge får vi behålla Esidrex, innan Novartis finner produkten alltför olönsam? För några år sedan förlorade vi klortalidon (Hygroton), ett annat besläktat läkemedel, som nyligen i en interimsanalys av den amerikanska ALLHAT-studien visat sig överlägset det betydligt dyrare doxazocin (Alfadil) vad gäller prevention av hjärtsvikt och stroke.
I ett flertal välgjorda randomiserade hypertonistudier senare år har effekter och biverkningar av olika behandlingar jämförts. Arbetshypotesen har ofta varit att nya behandlingsregimer (i regel ACE-hämmare och kalciumantagonister) medför fördelar ur effekt- och/eller biverkningssynpunkt jämfört med traditionell behandling (lågdostiazider och betablockerare). Gemensamt för alla dessa studier är, grovt sett, att de nya behandlingsregimerna inte visat sig vara bättre än de gamla mätt i kliniska huvudeffekter.
Dessa resultat genomsyrar också de guidelines som dessa studier genererat, där lågdostiazider och betablockerare försvarat sina positioner som förstahandsval. Det bör observeras att låga doser av tiazider har rekommenderats, vad gäller hydroklortiazid 12,5-25 mg. Bland lågdostiazider i allmänhet är just hydroklortiazid det medel som oftast använts; ibland ensamt, ibland i kombination med andra. Hydroklortiazid är rimligen ett av de bäst dokumenterade läkemedlen över huvud taget, vad gäller effekt på stroke, kranskärlssjukdom, hjärtsvikt och död.
Hur säkerställer samhället tillgängligheten på väldokumenterade läkemedel? Räcker det att lita till marknadskrafterna? Vilken trovärdighet förväntar sig MSD i sin satsning på evidensbaserad medicin, när man på detta sätt drar in ett av de allra bäst evidensbaserade läkemedlen?
Jan Håkansson, Ordförande i SFAM.L (Svensk Förenings för Allmänmedicin läkemedelsråd)
Lars-Olof Hensjö, Medicinsk chef, Infomedica, medlem i SFAM.L
Anders Hernborg, Medlem i SFAM.L
Peter Nilsson, Ordförande i Svenska hypertonisällskapet
Samtliga allmänläkare
Läs MSD:s svar genom att klicka ovan till höger under Relaterade artiklar