Svenskarna har enligt den nyligen släppta EU-rapporten lägst förtroende för MPR-vaccin (mässling, påssjuka och röda hund) i hela EU. Endast 56,5 procent av de tillfrågade i enkäten ansåg att vaccinet var säkert, och 57,1 procent att det var viktigt för barn att få vaccinet.
På Folkhälsomyndigheten reagerade man kraftigt på siffrorna, som inte alls känns igen.
– Från Folkhälsomyndighetens sida är vi väldigt tveksamma till kvaliteten på rapporten och de slutsatser som dras. Vissa tycks direkt felaktiga, säger Adam Roth, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.
Han säger att siffrorna är mycket förvånande eftersom Sverige är ett av få länder i EU som når upp till en vaccinationstäckning på över 95 procent av två doser med MPR-vaccinet.
– Under flera år har vi legat på en vaccinationstäckning på 96 procent, säger Adam Roth.
Rapporten bygger på enkätundersökningar med omkring 1 000 personer i var och ett av EU:s 28 medlemsländer. En förklaring till det förvånande resultatet, och som flera medier rapporterat om, är den höga andelen svenskar som inte svarat alls eller svarat ”jag vet inte” på frågorna om MPR-vaccin.
– I frågeformuläret har MPR-vaccinet benämnts med den engelska förkortningen MMR-vaccin (measels, mumps and rubella, reds. anm.), vilket är en förkortning vi inte använder i Sverige. Så som frågan är ställd är det inte konstigt att man inte har svarat på den, säger Adam Roth. Att mer än en tredjedel av svenskarna inte svarat på vissa frågor sticker verkligen ut mot de övriga länderna och är något artikelförfattarna borde ha analyserat, vilket man inte har gjort.
På EU-nivå finns en oro för den låga vaccinationstäckningen och skepsisen till just MPR-vaccinet i ett flertal länder. Tidigare i år lade EU-parlamentet fram ett antal förslag för att komma tillrätta med problemet, något som Läkemedelsvärlden rapporterat om. Bland annat fördömde man spridningen av ”opålitlig, missledande och ovetenskaplig” information om vaccin.
Vad tänker du om att EU-kommissionen släpper en rapport av den här kvaliteten?
– Jag tycker det är allvarligt och att det tyder på att något har gått väldigt fel i processen. Man har ett väldigt stort ansvar att inte kommunicera felaktiga data när man släpper en sådan rapport.
Adam Roth hoppas att rapporten inte kommer att få några negativa effekter på svenskarnas förtroende för vaccin, men säger samtidigt att det är allvarligt när felaktig information kommer ut.
Folkhälsomyndigheten ska nu analysera rapporten på djupet för att få mer information om hur den är gjord och vad som kan ha gått snett. Man har också varit i kontakt med rapportförfattarna.
– De erkänner felet och försöker göra något åt det. De har till exempel vissa planer på att göra om frågan mot den svenska befolkningen, säger Adam Roth.
Folkhälsomyndigheten utreder nu om det finns behov för ytterligare undersökningar på grund av rapporten.
– Vi arbetar hela tiden för att långsiktigt stärka vaccinationsprogrammen och med att ha en effektiv och korrekt information om vacciner. Samtidigt ska man inte underskatta att rykten om vaccin kan ha stora effekter på vaccinationstäckningen, vilket har visats flera gånger i andra länder.
Och även om Adam Roth inte tror att EU-rapportens bild av svenskarnas tillit till vaccin stämmer, säger han att vaccin diskuteras allt mer i olika kanaler.
– Föräldrar ställer mer frågor om vacciner, vilket inte är konstigt. Det är bra med frågor och viktigt att föräldrar kan få korrekt information för att kunna ta välinformerade beslut. Det är också oerhört viktigt att vi på Folkhälsomyndigheten bemöter de felaktigheter som cirkulerar om vaccin, oavsett hur de kommuniceras.