Vaccinplåster gav säkert skydd mot influensa
Inom några minuter har nålarna lösts upp och vaccinet gått in i huden. Foto: Rob Felt, Georgia Tech

Vaccinplåster gav säkert skydd mot influensa

Ett helt nytt sätt att ta vaccin, genom ett plåster med mikronålar, har för första gången testats på människa.

28 jun 2017, kl 09:56
1

Närbild vaccinplåstret

Närbild vaccinplåstret. Foto: Georgia Tech.

Plåstret liknar ett vanligt sårplåster, men är belagt med etthundra vattenlösliga mikroskopiska nålar som innehåller influensavaccin. Vid kontakt med huden löses nålarna upp och vaccinet tas upp i cellerna. Kvar blir ett plåster som inte ens innehåller några vassa föremål, och som kan kastas i vanliga soporna.

Trots att influensa är förknippat med risker för många människor, som äldre och sjuka, tar bara 40 procent av den vuxna befolkningen i USA influensavaccin varje år, skriver nyhetsförmedlaren av vetenskapsnyheter EurekAlerts. Forskare tror att ett lättare och mindre smärtsamt sätt att ta vaccinet skulle öka andelen som väljer att skydda sig mot influensa. Ett plåster som kan sättas på utan hjälp från hälso- och sjukvårdspersonal skulle dessutom kunna spara resurser och underlätta vaccination av stora grupper.

Forskare vid Georgia Institute of Technology och Emory University har i en fas I-studie testat ett vaccinplåster på etthundra personer 18-49 år. I studien fick deltagarna antingen vaccinplåstret med hjälp av hälso- och sjukvårdspersonal, vaccinplåstret som de fick administrera själva, en vanlig intramuskulär injektion med vaccinet, eller vaccinplåstret med endast placebo, givet av hälso- och sjukvårdspersonal.

Studien utfördes vid the Emory Vaccine Center i Atlanta mellan juni och september 2015. Den publiceras i en artikel i the Lancet.

Resultatet visade att vaccinplåstret var säkert och gav en god immunologisk effekt. Blodprov visade att immunsvaret hos deltagarna var detsamma för de som fått vaccinplåstret som för de som fått en injektion, och immunsvaret fanns kvar även efter sex månader. Inga allvarliga biverkningar rapporterades. Över 70 procent av studiedeltagarna som fick plåstret sa att de föredrog att i framtiden få vaccin på det sättet hellre än en injektion.

Ett fungerande vaccinplåster av den här typen skulle vara till stor hjälp i delar av världen där fungerande kylkedjor och andra nödvändiga resurser är bristande. Plåstret som nu för första gången testats på människa har kvar sin effekt efter ett helt års förvaring i rumstemperatur.

– Det här kan förändra hur vi vaccinerar oss i framtiden, säger Roderic Pettigrew, chef för National Institute of Biomedical Imaging and Bioengineering, en av aktörerna som finansierat studien, i en kommentar. Särskilt som vaccinplåstret kan skickas per post och administreras av användarna själva. Det kan även handla om andra vaccin i framtiden.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. På sätt och vis en teknologisk variant av Jenners vaccinationsympning, som skedde i slutet av 1700-talet. Intressant att plåstret klarar rumstemperatur i ett år. Bra för särskilt för uländer. Det kan göra att vaccination blir individens uppgift. Får gå till apoteket och köpa plåster. Man kanske skulle ha smurfar på plåstren så de blir populärare bland barn.