KRÖNIKA. Det är första året Folkhälsomyndigheten så tydligt uppmanar regionerna till en nationell och samordnad vaccinkampanj.
Med startdatum 7 november rekommenderar myndigheten personer i riskgrupp samt alla som är 65 år och över samtidig vaccination mot både covid-19 och säsongsinfluensan. Myndigheten hoppas att en samordnad vaccinkampanj får fler att vaccinera sig.
– Vi ser med tillförsikt på hösten och högre vaccinationstäckning, säger Johanna Rubin, enhetschef på Folkhälsomyndigheten till Läkemedelsvärlden i augusti.
Väntar med vaccinkampanj
Men uppdaterat covidvaccin, med skydd mot nya mutationer, godkänns för användning i Europa redan den 4 september.
En rad länder i Europa börjar vaccinera mot covid-19 tidigare än Sverige. I oktober är exempelvis Tyskland, Storbritannien och Frankrike i full gång med att vaccinera med uppdaterat covidvaccin.
Detta medan svenska Folkhälsomyndigheten alltså uppmanar till att vänta till starten av årets vaccinkampanj 7 november.
Flera av Sveriges regioner tjuvstartar dock med att vaccinera personer på äldreboenden två-tre veckor tidigare, enligt SKR. Det är inte så konstigt, eftersom sjukvården brukar göra så med vaccination mot säsongsinfluensan.
Kan ha gjort en felbedömning
Men kritiken låter inte vänta på sig. I fredags rapporterar Sveriges radios Ekot att Folkhälsomyndigheten kan ha gjort en felbedömning, att höstens vaccinationskampanj börjat för sent.
Sju forskare kritiserar covidvaccinationerna för att startat för sent i ett inlägg på DN Debatt. Och på twitter bubblar det. Som vanligt, ska sägas.
I november ökar smittfallen rejält, allt fler läggs in på sjukhus, vårdas på IVA och avlider med covid-19.
I sitt senaste veckobrev skriver Folkhälsomyndigheten att smittspridningen fortfarande är påtaglig.
Ungefär 40 procent av de som är 80 år och äldre har vaccinerats hittills, rapporterar myndigheten.
Svårt hitta optimala tidpunkten
Både vanlig influensa och covid-19 slår hårt mot äldre och sköra. Båda vaccinen skyddar bra mot svår sjukdom och död. Men effekten av både av covid- och influensavaccin avtar relativt snabbt.
Problemet är att hitta den optimala tidpunkten att ge båda vaccinen samtidigt.
Säsongsinfluensan har vi levt med i hundratals år. Den brukar slå hårdast under vintern med en topp i januari eller februari.
Men covidvirus förvånar. Smittan har bara funnits i några år och viruset muterar snabbt. Experterna kan inte säkert förutsäga vilket mönster smittan har ännu.
Covid kan ha två toppar
Frågan om myndighetens tajming är aktuell sedan länge.
Vi har haft covidsäsonger med både en och två toppar. 2020 var smittan som värst strax innan jul för att sen minska men slå till hårt i april igen 2021.
– Våra kroppar är fortfarande naiva, ovana, vid viruset. Skyddet försvinner när nya varianter seglar upp, konstaterar Ali Mirazimi, virusforskare på Karolinska institutet i en intervju med Läkemedelsvärlden.
Han tycker att äldre och personer riskgrupper inte ska låta det gå mer än sex månader mellan coviddoserna. Och alltså inte vänta på Folkhälsomyndighetens vaccinkampanj.
Effektivt vaccinera sig mot båda
Apotekaren och vaccinsamordnaren Erik Fredholm kontrar i en kommentar i Läkemedelsvärlden med att en samordnad vaccinkampanj är nödvändig och effektiv för både vården och patienterna.
Hösten 2021 fick många vaccin mot covid och influensa samtidigt vilket resulterar i en hög vaccinationsgrad mot båda smittorna.
Ett år senare ges vaccinerna vid olika tillfällen, vaccinationsviljan minskar och fler väljer bort influensavaccinet.
Förödande för redan drabbade
Det är den urgamla frågan om individ kontra samhälle. Grundskyddet i Sverige är gott, enligt Folkhälsomyndighetens Magnus Gisslén.
Samvaccinering är smidigt för vården, resurseffektivt och kan öka vaccinationstäckningen.
Men för personer med dåligt covidskydd som nu hunnit bli svårt sjuka eller till och med dö med covid-19 är tajmingen förödande.
För tidigt bedöma rätt eller fel
Samtidigt är covidsmittan är ett rörligt mål. Det ombytliga viruset kanske slår till ännu värre senare i vinter. Eller i vår. Ingen vet.
Att viruset kan komma i två vågor, kanske med fem-sex månaders mellanrum, är något en del experter tror.
Då kanske tajmingen av årets samordnade vaccinkampanj är helt rätt för många sköra och äldre, vården och samhället i stort.
Jag tycker att det är för tidigt bedöma om tajmingen av årets vaccinkampanj är rätt eller fel. Om covidåren lärt mig något så är det att smittor verkligen kan överraska.
Det är lätt att vara efterklok, heter det. Kanske är det också lätt att vara ”förklok”.