Vaccinforskare blir krisexpert på KI
Helena Hervius Askling. Foto: Andreas Andersson/Karolinska institutet

Vaccinforskare blir krisexpert på KI

Forskaren och infektionsläkaren Helena Hervius Askling är ny expertkoordinator vid Centrum för hälsokriser.

20 apr 2023, kl 15:00
0

Karolinska institutet, KI, förstärker sitt växande Centrum för hälsokriser med vaccinforskaren och infektionsöverläkaren Helena Hervius Askling.

Helena Hervius Askling har en mycket lång och bred erfarenhet av infektionssjukdomar i allmänhet och vaccinforskning i synnerhet.

Hon har ett brett kunnande, som överläkare i infektionssjukdomar vid Akademiskt specialistcentrum, Region Stockholm och Karolinska universitetssjukhuset, samt docent vid institutionen för medicin på KI Solna.

Stärker centrumets vaccinkompetens

Hennes långa erfarenhet inom infektionssjukdomar och vaccinområdet, kommer att stärka centrumets kompetens, skriver KI i sitt pressmeddelande.

Som Läkemedelsvärlden tidigare skrivit om är hon även delaktig i EU-projektet Vaccelerate.

Projektet syftar till att stärka klinisk vaccinforskning för att kunna möta kommande pandemier. Där leder hon ett forskningsprojekt med volontärer, bland annat från Sverige, för att försöka hitta det maximalt bästa tidsspannet mellan boosterdoser mot covid-19.

Vill ha jämlikare TBE-vaccination

Helena Hervius Askling har sedan länge också ett stort engagemang för en jämlikare TBE-vaccination, vilket hon nyligen skrivit en debattartikel i Läkemedelsvärlden om.

Idag gör regionerna väldigt olika. Det kan kosta allt från noll kronor till flera hundralappar för en dos. För familjer med fler barn kan det bli väldigt dyrt. Beklämmande att nationell strategi saknas, tycker hon.

Med sitt brinnande intresse är hon sen slutet av mars även expertkoordinator på Centrum för hälsokriser.

– I allt jag gör vill jag verka för att stärka vaccinkompetens och vaccinförtroende i normalläge, eftersom jag vet att det är så vi bäst hanterar tillit till vaccinationsutveckling och behov när det behövs i kristid. Det som fungerar i vardagen fungerar också i kriser, säger Helena i pressmeddelandet från KI.

Ska stärka KI:s krisstöd

Med sin breda kompetens och kontaktnät vill hon bidra till att stärka KI:s möjlighet hjälpa samhället i krissituationer.

I början kommer hennes arbete att handla om att identifiera samarbeten, relevanta projekt och utbildningsbehov. Att hitta förbättringsåtgärder utifrån erfarenheterna av den ojämlika vaccineringstäckningen mot covid-19 i Sverige och globalt är ett annat uppdrag.

KI skriver i sitt pressmeddelande att deras expertkoordinatorer besitter djup kunskap och har stora nätverk inom sina ämnesområden.

Centrum för hälsokriser verkar även ämnesöverskridande för att kunna hantera hälsokrisers komplexitet på bästa sätt, i såväl forskning, utbildning, samverkan, policyrådgivning som i den allmänna debatten.