Snabbare beslut i Tegnells nya vaccinationsutredning
Socialminister Jakob Forssmed tar emot Anders Tegnells utredning om de nationella vaccinationsprogrammen och det nationella vaccinationsregistret. Foto: Regeringskansliet

Snabbare beslut i Tegnells nya vaccinationsutredning

I sin vaccinationsutredning föreslår Anders Tegnell lagändringar för enklare och snabbare vaccinbeslut.

19 jan 2024, kl 15:00
0

Annons

Under fredagen fick socialminister Jakob Forssmed ta emot Anders Tegnells vaccinationsutredning.

Mer formellt kallas det slutbetänkandet i utredningen av de nationella vaccinationsprogrammen och det nationella vaccinationsregistret.

Utredningen ser över och lämnar förslag om om reglering av de nationella vaccinationsprogrammen och det nationella vaccinationsregistret, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat.

– Införandet av vaccinationsprogram på befolkningsnivå har varit en av de enskilt viktigaste insatserna inom folkhälsoområdet. Den här utredningens betänkande ger ett viktigt underlag i den fortsatta utvecklingen av vaccinationsområdet och regeringen kommer nu att analysera och ta ställning till förslagen, säger socialminister Jakob Forssmed i ett pressmeddelande från regeringskansliet.

Vaccinationsutredning av Tegnell

Regeringens särskilde utredare, Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell, tidigare statsepidemiolog, vill förenkla och förtydliga.

I sin vaccinationsutredning, med namnet Ett samordnat Vaccinationsarbete – för effektivare hantering av kommande vacciner, föreslår Anders Tegnell flera ändringar i lagar och förordningar.

Han vill förenkla och förtydliga kraven i de nationella vaccinationsprogrammet och föreslår flera ändringar i lagar och förordningar.

– Vaccinationer är komplext, konstaterar Anders Tegnell i en intervju med Läkemedelsvärlden.

Många olika vaccinatörer

Vaccinationer utförs idag både av privata och offentliga aktörer. Privata mottagningar erbjuder ofta samma vacciner som offentlig vård, och utöver det resevacciner.

Det offentliga erbjuder vaccinationer på flera olika sätt. Det finns vaccinationer som ges gratis inom ramen för nationella vaccinationsprogram som beslutas av staten.

Sen finns det vaccinationer som rekommenderas av Folkhälsomyndigheten, men där det är upp till regionerna att besluta om vaccinationen ska erbjudas och vad det kostar.

Regionerna kan själva besluta om egna regionala vaccinationsprogram.

Nytt mål i vaccinationsutredning

Utredningen anser att dagens reglering är komplicerad och oklar. Anders Tegnell föreslår en ny bestämmelse i smittskyddslagen.

De nationella vaccinationsprogrammen ska ha med ett definierat mål, ”att förbättra folkhälsan och bidra till en jämlik hälsa genom skydd mot spridning av smittsamma sjukdomar i befolkningen”.

Statens ansvar föreslås bli tydligare med formuleringen att det med nationella vaccinationsprogram ”avses skyldigheter som beslutas av staten att i organiserad form erbjuda avgiftsfria vaccinationer till en på förhand definierad målgrupp”.

Syftet är att det ska bli enklare att veta vem som ansvarar för vad, när det är staten som har ansvaret och står för kostnaden.

Vaccinationsutredning vill förtydliga

När det finns oklarheter blir beslut om nya vacciner ofta svårare och drar ut på tiden.

– Vi föreslår ett tydligare statligt åtagande, så att regionerna snabbt vet hur de ska göra, säger Anders Tegnell till Läkemedelsvärlden och fortsätter:

– Det behövs också en bättre samordning mellan staten, Folkhälsomyndigheten och Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket. Att man pratar sig samman så att regionerna vet vad de kan förvänta sig när det kommer ett nytt vaccin.

RSV-vacciner ett exempel

Han exemplifierar med de nya RSV-vaccinerna för barn och äldre som kom under förra året.

Som Läkemedelsvärlden rapporterat fick Folkhälsomyndigheten, FHM, kritik av företrädare för Sveriges kommuner och regioner, SKR för sina rekommendationer om RSV-vaccin till äldre. FHM:s rekommendationer väcker falska förhoppningar hos äldre om att få vaccin, tyckte företrädare för SKR.

– Det blev lite rörigt, konstaterar Anders Tegnell.

Sverige behöver ett beslutssystem som smidigt kan hantera att det kommer alla möjliga olika slags vacciner, enligt Anders Tegnell.

– De flesta tror att vi kommer att få fler vacciner, inte minst på grund av utvecklingen av mRNA-vacciner, vilket ställer ännu större krav på att systemet är snabbt och effektivt, säger Anders Tegnell.

Vill förenkla kriterierna

Utredningen vill också ta bort uppdelningen i allmänna och särskilda vaccinationsprogram samt förenkla ordalydelsen i kriterierna för om en smittsam sjukdom ska omfattas av nationella vaccinationsprogram.

Den största förändringen är att ta bort begreppet kostnadseffektiv för att i stället tala om rimlig i förhållande till nyttan.

Det är en formulering som är mer lik den Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, använder sig av när de bestämmer om en medicin ska ingå i läkemedelsförmånen eller inte.

Anders Tegnells utredning föreslår också att olika myndigheter, som Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, och TLV, använder gemensamma metoder när de bedömer läkemedel och vacciner hälsoekonomiskt.

– Det är bra om man gör bedömningar på ungefär samma sätt inom hälsoområdet. I slutänden är det samma pengapåse. Det kan också komma situationer då man ställs inför att välja mellan vaccin eller läkemedel, säger Anders Tegnell.

Föreslår ny undantagsbestämmelse

Utredningen föreslår också en kompletterande bestämmelse för undantagsfall.

Regeringen ska kunna ta beslut om att en smittsam sjukdom omfattas av nationella vaccinationsprogram, även om grundkriterierna inte är uppfyllda.

– Vid en ny pandemi, och det dyker upp ett pandemivaccin, har man inte den data som krävs. Med en sådan bestämmelse kan regeringen ta beslut om att gå förbi grundsystemet, säger Anders Tegnell.

Covidvaccin ingår exempelvis fortfarande inte i de nationella vaccinationsprogrammen. Med en sådan bestämmelse kan vaccination snabbt ingå, utföras och följas upp inom ramen för nationella vaccinationsprogram.

– Det krävdes ganska mycket handpåläggning under pandemin, för att få in vaccinationerna i alla system. Med en sådan bestämmelse kan regeringen ta beslut på en gång, säger Anders Tegnell.

Nya förslaget om nationella vaccinationsprogram

Förslaget till nya kriterier för att en smittsam sjukdom ska omfattas av nationella vaccinationsprogram föreslås bli så här:

1. Det finns vaccin mot sjukdomen som förväntas effektivt förhindra spridning av sjukdomen i hela eller delar av befolkningen.

2. Kostnaden för vaccinationsprogrammet kan förväntas vara rimlig i förhållande till den förväntade nyttan.

3. Vaccinationsprogrammet är etiskt hållbart.

Källa: Ett samordnat Vaccinationsarbete – för effektivare hantering av kommande vacciner

Föregående artikel Om heta läkemedelsfrågor under 2024
Nästa artikel ECDC varnar: Mässling ett växande hot i Europa