Folkhälsomyndighetens senaste statistik visar att 81 procent av befolkningen över 16 år har fått en dos vaccin mot covid-19, och att 67 procent har fått två doser. Vaccinationsviljan i Sverige har varit hög sedan vaccineringen började, men under sommaren har flera regioner rapporterat om lediga tider.
Enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, betyder dock detta inte att vaccinationstakten i Sverige har avtagit.
– Vaccinationerna minskade lite under sommaren, men nu när alla är tillbaka från semestern så ser vi att siffrorna börjar gå uppåt igen.
Han framhåller att de lediga tiderna till stor del också beror på att många redan är vaccinerade.
– Detta är dock ingen signal för att vi ska luta oss tillbaka, det är fortfarande väldigt viktigt att nå de personer och grupper som inte har vaccinerat sig, säger han.
Men betyder det att det för mycket vaccinresurser som personal, lokaler och vaccin i landet i dag?
– Det är inte säkert men att fokus behöver flyttas från stora centraler till ett mer lokalt inriktat arbete.
Skiljer sig bland äldre och yngre
Den 3 september hade totalt 12 817 302 vaccinationer utförts i Sverige. I de äldsta åldersgrupperna har mellan 80 och 90 procent fått två doser vaccin mot covid-19, men i de yngre grupperna är vaccinationstäckningen lägre.
– Jag tror inte att man ska lägga någon bedömning i att det finns en stor mängd yngre som inte har vaccinerat sig än utan att det helt enkelt beror på att vaccineringen av dessa grupper startade senare.
Många av de personer som vårdas på intensivvårdsavdelning för covid-19 idag har varit ovaccinerade, eller ofullständigt vaccinerade. Rör det sig om personer som skulle ha hunnit vaccinera sig?
– Det har vi ingen data om, men troligen är det så med tanke på åldersprofilen.
Lägre vaccinationstäckning bland utrikes födda
Folkhälsomyndigheten har flera gånger under pandemin rapporterat om att vaccinationstäckningen är lägre i gruppen utrikes födda, jämfört med personer födda i Sverige. Det är ett problem som fortfarande kvarstår.
– Vaccinationerna har ökat även i den här gruppen, men de är fortfarande en bra bit under riksgenomsnittet, säger Anders Tegnell.
Vad gör ni på Folkhälsomyndigheten just nu för att nå dessa grupper?
– Vi jobbar framför allt med statistiken och ta fram aktuella siffror så att regionerna har ett underlag att gå efter. Sedan är det de som arbetar med att nå ut till individerna.
Och vad är det viktigaste för regionerna kan göra?
– Först och främst handlar det om det att skapa tillgänglighet som gör det lätt för personer att vaccinera sig, till exempel med vaccinbussar. Sedan är det också viktigt att hitta resurser och individer som man kan kommunicera till dessa grupper så att informationen inte bara kommer från myndigheter.
Fler behöver ta vaccin mot covid-19
I EU har ett mål varit att vaccinera 70 procent av den vuxna befolkningen, ett mål som uppnåddes förra veckan. På Folkhälsomyndigheten finns dock inget specifikt mål mer än att få så många som möjligt att ta vaccin mot covid-19.
Vilken nivå tror du behöver uppnås för att vi ska nå flockimmunitet?
– Det vet ingen men den behöver bli högre än nu, och det är inte alls säkert att man med dagens vaccin kan få bort infektionen helt från samhället.
Anders Tegnell poängterar att när Israel släppte på restriktionerna när de hade vaccinerat 60 procent av befolkningen gick smittspridningen upp igen.
– En vaccinationstäckning på 60 procent räcker alltså inte för att vi ska kunna återgå till det normala. Ju fler som vaccinerar sig, desto lättare kommer det att vara att öppna upp samhället. Det finns en tydlig korrelation mellan de två faktorerna.