MAGNUS GISSLÉN OM COVIDVACCINATIONERNA
”Vi är nöjda med vaccinationstäckningen”
– Vi är nöjda med vaccinationstäckningen mot covid-19 bland äldre, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Foto: Istock och Lena Katarina Johansson/Folkhälsomyndigheten

”Vi är nöjda med vaccinationstäckningen”

Fyra av fem som är 80 år eller mer är covidvaccinerade. Vaccinationstäckningen är hög, enligt ny statistik.

2 feb 2024, kl 08:15
0

Edoardo Colzani Foto: ECDC

Edoardo Colzani
Foto: ECDC

Knappt 80 procent av de allra äldsta på särskilt boende är nu vaccinerade med den rekommenderade påfyllnadsdosen mot covid-19. Bland dessa äldre äldre, som personer som är 80 år och över ibland kallas, som inte bor på särskilt boende är vaccinationstäckningen över 80 procent.

Snittet för riket när det gäller personer som är 80 år och över ligger på 76,5 procent, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

– Att nästan 80 procent av personer över 80 år har vaccinerats är en hög siffra, klart högre än de flesta andra europeiska länder, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén på Folkhälsomyndigheten till Läkemedelsvärlden.

I gruppen seniorer mellan 65 och 79 år är vaccinationstäckningen nästan 70 procent, enligt Magnus Gisslén.

Nöjd med vaccinationstäckningen

Startskottet för hösten och vinterns samordnade nationella vaccinationskampanj gick den 7 november förra året. Regionerna erbjöd riskgrupper vaccinering mot både influensa och covid-19 vid samma tillfälle.

Precis som är brukligt med vaccination mot säsongsinfluensan kunde personer på särskilda boenden vaccineras två-tre veckor tidigare.

– Det började lite trögt men nu har vi relativt bra täckning både vad det gäller vaccination mot säsongsinfluensan och covid-19, säger Magnus Gisslén.

Oro för vaccinationstäckningen

Andra myndigheter, däremot, uttrycker oro över låg vaccinationstäckning i Europa som helhet. En av dem är den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s expert på luftvägsburna virus, Edoardo Colzani.

I en intervju med Reuters säger Colzani att täckningen mot covid-19, enligt tidiga data från ECDC, ”är långt under pandeminivåerna”.

Enligt Reutersartikeln anser världsorganisationen WHO att vaccintäckningen borde vara 100 procent för högriskgrupperna, som äldre och personer med nedsatt immunförsvar.

Covidfallen ökar på södliga breddgrader och covid-19 är fortfarande inte ett säsongsbundet virus, enligt WHO.

Har ingen fast nivå

Den svenska Folkhälsomyndigheten har inte en fast nivå för önskvärd vaccinationstäckning mot covid-19 i olika grupper, enligt statsepidemiolog Magnus Gisslén.

Men hur ser du på WHO:s rekommendation om 100 procents vaccinationstäckning till högriskgrupperna, som äldre?

– Vi eftersträvar så hög vaccinationstäckning som möjligt för grupper med högre risk för allvarlig sjukdom, säger Magnus Gisslén.

Regionerna har gemensamt med smittskydd gjort en stor ansträngning med vaccinationskampanjen, enligt statsepidemiologen.

– Vi kan aldrig nå 100 procents vaccinationstäckning, det är en omöjlighet. En del kanske just har haft covid-19 och har ett skydd. Andra vill inte vaccineras och det kan också finnas andra skäl, säger statsepidemiologen och fortsätter:

– Sen finns det såklart alltid några som borde vaccinerats men som av olika skäl inte gjort det.

Svårt jämföra vaccinationstäckningen

Magnus Gisslén tycker också att det är svårt att jämföra olika delar i världen.

– Förutsättningarna är olika. I Sverige erbjöd vi en dos till de allra äldsta våren 2023. I höstas fick äldre på särskilda boenden också tillgång till vaccin några veckor innan vi började med de övriga.

Vårens covidvaccinationer 2023 däremot, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat, visar på ett betydligt sämre slutresultat än Folkhälsomyndighetens nya statistik.

Tidpunkten diskuteras

Men tajmingen för höst- och vintersäsongens samordnade nationella vaccinationskampanjen är inte okontroversiell.

Tidpunkten har bland annat diskuterats av virusforskaren Ali Mirazimi samt apotekaren och vaccinsamordnaren Erik Fredholm i Läkemedelsvärlden.

Statistiken visar att Sverige fick en ökning av antalet bekräftade covidfall i slutet av oktober och i november. Alltså före och precis i starten av Sveriges samordnade nationella vaccinationskampanj mot säsongsinfluensa och covid-19.

Enligt Magnus Gisslén är det för tidigt att utvärdera om tidpunkten var rätt.

– Skyddet ska ju hålla hela säsongen för covid och för influensa. Vi vet inte hur smittspridningen kommer att utvecklas under våren. Vi kommer noga analysera om valet av tidpunkt var den bästa och dra lärdomar av detta inför nästa säsong.

Kan bli samordnad kampanj även i höst

Som Läkemedelsvärlden berättat kommer fler att få betala själva för covidvaccin våren 2024. Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination, som företrädesvis ska ske i april, för en mindre grupp.

Personer som fyllt 80 år samt personer 65 år och äldre som har mer omfattande dagliga insatser får gratis vaccin.

Den kommande höst- och vintersäsongen kan det återigen bli aktuellt med en samordnad vaccinationskampanj mot både covid-19 och influensa.

– Om situationen är likadan finns goda skäl för samvaccination även hösten 2024. De data vi har visar att det har varit framgångsrikt och bidragit till hög täckning av både covid-19- och influensavaccination, säger Magnus Gisslén.

Men ännu är det är för tidigt att säga säkert hur det blir i höst, poängterar han.

– Vi följer hur epidemierna utvecklar sig, det kan ändra sig.