Vaccinationskrav när Nobelpris tillkännages
Thomas Perlmann, professor i molekylär utvecklingsbiologi vid Karolinska institutet och generalsekreterare i Nobelförsamlingen och Nobelkommittén. Foto: Ulf Sirborn.

Vaccinationskrav när Nobelpris tillkännages

Coronapandemin påverkar fortfarande arbetet med Nobelprisen, men läget börjar sakta att normaliseras.

23 sep 2021, kl 09:16
0

Det närmar sig för tillkännagivandet av vem som får årets Nobelpris i fysiologi eller medicin. Den första måndagen i oktober är det dags för Nobelförsamlingen och Nobelkommitténs ständiga sekreterare Thomas Perlmann att offentliggöra vem eller vilka som har utsetts. Som vanligt kommer detta att ske i Wallenbergsalen i Nobel forum vid Karolinska institutet.

– Årets tillkännagivande kommer i stort sett att se ut som ett vanligt år, med den skillnaden att vi i år har ett krav på att alla deltagare är vaccinerade mot covid-19, säger Thomas Perlmann, som också är professor i molekylär utvecklingsbiologi.

Krav på vaccination

Förra året var tillkännagivandet av Nobelprisen mycket påverkat av coronapandemin då medieuppbådet i Wallenbergsalen var ytterst utglesat. Men nu börjar saker och ting sakta att återgå till det normala igen.

I år kommer omkring 40 journalister att kunna delta på plats i salen, och dessutom kommer fler personer att befinna sig i angränsade rum. Men för att få vara med på plats vid tillkännagivandet krävs alltså att man är vaccinerad mot covid-19.

– Vi saknar resurser för att kontrollera deltagarnas vaccinationspass eller annan dokumentation vid inpassering, men vi kommer förlita oss på att deltagarna respekterar vårt krav och uteblir om de inte är vaccinerade, säger Thomas Perlmann.

Vissa digitala möten

Nobelförsamlingen, som utser pristagarna i fysiologi eller medicin, består av 50 valda ledamöter. Dessa är professorer vid Karolinska institutet. Församlingen utser sedan Nobelkommittén, ett arbetsutskott som sköter mycket av förarbetet.

Nobelförsamlingen har fysiska möten både under våren och hösten där ledamöterna diskuterar olika prisförslag. Diskussionen ger sedan Nobelkommittén vägledning i det fortsatta arbetet. Precis som föregående år fick möten hållas digitalt i våras.

– Eftersom det är många personer som ingår i Nobelförsamlingen fick vårens möten ske via videosamtal. Men i Nobelkommittén, där vi inte är lika många, har vi kunnat träffas fysiskt, säger Thomas Perlmann.

Finns det något problem med att behöva ha möten digitalt?

– Egentligen är det mest bara opraktiskt att inte kunna ses, vi har ändå kunnat kommunicera och ses fysiskt nu i höst. De digitala mötena är något begränsande eftersom en del information inte delas på vanligt sätt på grund av säkerhetsskäl. Vi har varit rädda för att röja saker som rör potentiella priskandidater.

Om pandemin även har påverkat vilka forskare som har blivit nominerade vill Thomas Perlmann inte säga någonting om.

– Det enda jag kan säga är att det har varit många fler nomineringar de senaste åren, men det tror jag mer har att göra med att vi har gått över till ett digitalt system snarare än pandemin. Det underlättar för folk i världen att nominera.

Fler vaccinationskrav

Vid offentliggörandet av årets Nobelpris i fysik och kemi, som delas ut av Kungliga vetenskapsakademien, kommer antalet deltagare att vara färre än vanligt. Förhoppningen är dock att det kan vara fler än föregående år, skriver akademien i ett pressmeddelande.

Även vid dessa presskonferenser finns det ett krav på att deltagarna är vaccinerade mot covid-19. Genom ett digitalt covid-bevis måste alla kunna visa att de har fått två doser, varav den sista är tagen minst två veckor tidigare.

Tillkännagivandet av årets Nobelpris i fysik och kemi sker i Sessionssalen vid Kungliga vetenskapsakademien den 5 respektive 6 oktober.