I Västra Götalandsregionen har man med anledning av det pågående mässlingsutbrottet beslutat att tillfälligtvis ge den första dosen av MPR-vaccinet vid 12 månaders ålder i stället för vid 18 månader.
På Folkhälsomyndigheten utreder man nu om en tidigareläggning ska införas på nationell nivå. Utredningen har dock inget med det pågående mässlingsutbrottet att göra.
– Nej, den har pågått sedan i somras, säger Ann Lindstrand, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten
Frågan om när MPR-vaccinet ska ges är enligt Ann Lindstrand högt prioriterad hos vårdprofessionen. En anledning till den pågående utredningen är ett mässlingsutbrott i Malmö 2013 då ett antal barn yngre än 18 månader smittades.
– Fördelen med att tidigarelägga MPR-vaccinet skulle vara att barnen får ett tidigare skydd, men jag vill inte föregå utredningen. Man måste också bedöma effekt och säkerhet i olika åldrar för att komma fram till vilken som är den bästa åldern att vaccinera vid, säger Ann Lindstrand.
Sverige och Island ensamma i världen om att ge MPR-vaccinet vid 18 månaders ålder. I övriga länder ges vaccinet från 12 månaders ålder.
Utredningen ska också titta på hur en eventuell tidigareläggning skulle påverka barnhälsovården, som är uppbyggd enligt ett program med fasta besök vid olika åldrar. I dag ges till exempel redan två andra vaccinsprutor vid 12 månaders ålder, vilket skulle kunna tala emot att lägga till en tredje.
– Vi vill ju att våra vaccinprogram ska vara praktiska och vi har en nära dialog med barnhälsovården, säger Ann Lindstrand. Eftersom vi har sådan god vaccinationstäckning och god kontroll över smitta i Sverige har vi velat utreda den här frågan ordentligt innan vi genomför eventuella förändringar.
Tills utredningen är klar ser Folkhälsomyndigheten ingen anledning för andra landsting att ge MPR-vaccinet tidigare än i dag.
Utredningen väntas vara färdig under 2018.
Texten är uppdaterad med kommentarer från Ann Lindstrand, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.