Den 8 maj förklarade Demokratiska Republiken Kongo officiellt att det pågår ett utbrott av ebola i landet. Enligt Världshälsoorganisationen WHO har det under de senaste fem veckorna rapporterats 39 ebolafall i regionen, varav två är konfirmerade, 20 sannolika och 17 misstänkta. Av de 20 sannolika fallen har 18 personer avlidit.
I slutet av veckan kommer människor i det utsatta området, både hälso- och sjukvårdspersonal och allmänhet som varit i kontakt med smittade, att ges vaccin mot ebola, rapporterar Stat news. Det är första gången ett vaccin ges i skarpt läge i början på ett utbrott.
Vaccinet, som är utvecklat av Merck (i Sverige MSD), är ännu inte formellt godkänt av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, men har testats kliniskt i tidigare ebolautbrott och då visat god effekt och säkerhet, något som Läkemedelsvärlden.se har skrivit om.
Eftersom vaccinet saknar godkännande ges det inom ramen av så kallat compassionat use-program och enligt ett kliniskt prövningsprotokoll.
Enligt Stat news har WHO ett lager av 4 300 doser vaccin förvarade i Genève i Schweiz, och bolaget Merck 300 000 vaccindoser lagrade i USA.
Vaccinet kräver förvaring i kyla och nu pågår arbetet med att sätta upp en obruten kylkedja för transport av vaccinet till de sjukdomsdrabbade delarna i den centralafrikanska republiken.
Enligt ett uttalande av WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus, som själv är på plats i utbrottsområdet, kan de första vaccindoserna börja skickas på onsdag eller torsdag denna vecka och därefter vaccineringen påbörjas, skriver Stat news.
Liksom vid tidigare kliniska prövningar med vaccinet, som hittills går under beteckningen V920, kommer vaccinet att ges som en ”ringvaccination”. Det betyder att alla som varit i kontakt med en smittad person ges vaccin för att förhindra ytterligare spridning av viruset. Sökning efter personer som är aktuella för vaccin har redan påbörjats, enligt Stat news, och hittills har 382 personer identifierats.