Vaccin från 50-talet lindrar fibromyalgi

Störningar i immunförsvaret på grund av infektioner eller allergier kan vara bidragande orsaker till fibromyalgi (FM) och kroniskt trötthetssyndrom (CFS).

24 nov 2002, kl 11:03
1

Den hypotesen får stöd i en studie vid Mölndals sjukhus. Forskargruppen är först i världen med att pröva behandling med ett preparat som består av döda stafylokock-bakterier för att stimulera immunsystemet. Resultat: 65 procent i en försöksgrupp blev bättre.
I studien ingick 100 kvinnor som varit sjuka i genomsnitt elva år. Många var sjukpensionerade eller höll på att bli det. I ett halvår fick hälften av dem subkutana injektioner med stafylokock-preparatet och hälften fick placebo. De första två månaderna gavs en spruta i veckan, sedan en i månaden.
Två tredjedelar av dem som fått aktiv behandling blev alltså klart bättre enligt de skattningsskalor som används. Några har till och med kunnat börja arbeta igen.
– Det här kan innebära ett genombrott för forskningen kring två folksjukdomar som det idag inte finns botande medicin mot, säger doktor Olof Zachrisson vid Mölndals sjukhus.
– Många ville inte sluta med medicineringen eftersom de blev så bra. När vi upphörde med behandlingen dröjde det fyra-fem veckor innan de blev sämre igen.
Studien visade också att nickelallergiker, vilka är överrepresenterade bland FM/CFS-patienter, svarade sämre på behand- lingen. Forskarna misstänker att nickelexponering via mat och tobak kan bidra till sjukdomsbesvären hos allergiker.
Det preparat som använts i Mölndal togs fram redan på 50-talet och har varit godkänt i Schweiz som vaccin mot stafylokock-infektioner. Det innehåller dock ett olämpligt konserveringsmedel och har därför dragits in.
Men det finns ett likartat preparat i USA, Staphage Lysate (SPL). Forskarna i Mölndal samarbetar nu med tillverkaren Delmont Laboratories och har en ansökan hos Läkemedelsverket om studier med det medlet.
Uppemot 300 000 svenskar, de flesta kvinnor, beräknas vara drabbade av FM och CFS.
Studien presenteras i novembernumret av European Journal of Pain.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Jag kan hålla med påstående att fibromyalgi och allergi har ett samband.
    Själv har jag hund-katt-allergi och även laktosintolerans samt glutenintolerans till en viss del.
    Har också en lindrig ansträngningsastma.
    Vädret spelar en stor roll; är absolut mycket sämre vid lågtryck.