Läkemedelsverket efterlyser rapporter om biverkningar
Utvärtes hormonläkemedel misstänks påverka andra
Foto: Istock

Utvärtes hormonläkemedel misstänks påverka andra

Utvärtes hormonläkemedel skulle i sällsynta fall kunna påverka människor och djur som lever nära användaren.

25 nov 2024, kl 09:12
0

Annons

Hormonläkemedel i form av plåster, gel, kräm och spray har blivit vanligare det senaste årtiondet. Preparaten innehåller könshormonerna östrogen eller testosteron. Läkare skriver ut dem mot olika tillstånd som är kopplade till brist på dessa hormoner.

Nu lyfter Läkemedelsverket fram att utvärtes hormonläkemedel i sällsynta fall skulle kunna orsaka biverkningar hos människor och djur i användarens närhet. Myndigheten uppmanar därför vård och användare att rapportera in misstankar om biverkningar.

– Rapporterna är en viktig källa i vår säkerhetsövervakning av godkända läkemedel och används för att upptäcka och minimera potentiella risker med läkemedel i användning, säger Susanne Lindahl, enhetschef vid Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Utsätts indirekt för hormonläkemedel

När någon använder utvärtes hormonläkemedel kan människor och djur som brukar vara nära personen också komma i kontakt med läkemedlet. Läkemedelsverket har under de senaste åren fått in 16 rapporter om misstänkta biverkningar hos katter, hundar och barn som blivit indirekt utsatta för utvärtes hormonläkemedel.

Rapporterna om djur handlar om katter och hundar som tappat päls, fått förstorade juver, visat löpbeteende trots kastrering och fått missbildade eller dödfödda ungar.

Även när det gäller barn handlar de mycket få rapporterna om tecken på hormonstörningar. Detta i form av bland annat ökad kroppsbehåring, för tidig pubertet, ökad tillväxttakt och akne.

Misstänker mörkertal

Men Läkemedelsverket bedömer att det finns ett mörkertal. Dels därför att det generellt ofta är så när det gäller läkemedelsbiverkningar. Och dels därför att myndigheten på andra vägar får information om misstänkta biverkningar. Information som inte avspeglar sig i inskickade rapporter.

Flera veterinärer har kontaktat Läkemedelsverket och berättat att de ser ett ökat antal fall där djur har påverkats av husses eller mattes hormonläkemedel. Det pågår även diskussioner om saken mellan djurägare i sociala medier.

– Många av dessa fall har ännu inte rapporterats till Läkemedelsverket som misstänkta biverkningar, vilket försämrar våra förutsättningar för att tidigt kunna upptäcka nya risker och vidta eventuella åtgärder. Utan ett bra underlag har vi svårt att agera, säger Susanne Lindahl.

Läkemedelsverket har en särskild e-tjänst där vem som helst kan rapportera in misstänkta biverkningar av läkemedel.

Hoppas på ökat medvetande

Läkemedelsverket vill nu att hälso- och sjukvården och veterinärer blir mer medvetna om att indirekta biverkningar av hormonläkemedel kan förekomma. Detta för att kunna informera läkemedelsanvändare och djurägare om riskerna.

Till läkemedelsanvändare är rådet framför allt att följa användarinstruktioner och att tvätta händerna noggrant efter att ha handskats med läkemedlet.