Utvärderingen av klinikläkemedel har stora brister

Bristande insyn och lång väntan är en del av kritiken mot modellen för utvärdering av klinikläkemedel.

30 apr 2014, kl 10:40
0

Sedan 2010 har TLV gjort hälsoekonomiska bedömningar av läkemedel som används inom slutenvården. Tanken är att klinikläkemedlen, liksom andra läkemedel, ska bedömas utifrån sin kostnadseffektivitet. TLVs bedömning är sedan underlag för de rekommendationer som den så kallade NLT-gruppen inom Sveriges Kommuner och Landsting tar fram.

Men enligt den analys som myndigheten Vårdanalys nu publicerat finns det många brister i den här handläggningen.  

Det är visserligen positivt att det görs hälsoekonomiska utvärderingar på nationell nivå, men det finns sådana brister i projektet att nyttan minskar, hävdar myndigheten och pekar på att till exempel strukturen och processerna kring utvärderingarna inte fungerar bra. NLT-gruppens arbete får till exempel kritik för brister i transparens och att den faller utanför offentligheten. Det är till exempel svårt att få veta hur de läkemedel som ingår i projektet väljs ut eller på vilka premisser man väljs in i NLT-gruppen. De långa handläggningstiderna på minst 8 månader och ibland över 20 månader kritiseras också.

Efter att NLT-gruppen kommit med sin rekommendation har det hittills varit upp till landstingen att besluta om man ska använda behandlingen. Men med projektet Ordnat införande i samverkan, OTIS, som precis dragit igång ska den tiden i princip vara över. Jan Liliemark som är projektledare för OTIS, tycker att Vårdanalys rapport redan är passerad.
– Vi har med det samordnade införandet tagit itu med de brister som redovisas i Vårdanalysrapporten. Visst det är en riktig analys, men den innehåller egentligen ingenting som vi inte redan håller på att hantera, menar Jan Liliemark.
Men kommer alla läkemedel som behandlas i klinikläkemedelsprojektet att också bli en del av OTIS?
– Ja på ett eller annat sätt eftersom TLV gör sina bedömningar på uppdrag av NLT-gruppen. Så det ska alltid komma någon typ av reaktion efter varje utlåtande från TLV.

Hittills har TLV tagit fram 23 kunskapsunderlag om nya läkemedel som lett till 16 rekommendationer av NLT. Det nya samarbetsprojektet, OTIS, har precis kommit igång och ett första läkemedel, för behandling av ms, är det första att börja användas inom ramen för det ordnade införandet.