Utvärdering av klinikläkemedel får kritik

TLVs projekt med att göra hälsoekonomiska bedömningar av klinikläkemedel anses gå trögt.

4 apr 2014, kl 08:00
0

Åsa Ljungvall från Vårdanalys. Foto: Petra Hedbom

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har på regeringens uppdrag gjort hälsoekonomiska bedömningar av klinikläkemedel. Uppdraget kom 2010 och tanken var att även läkemedel som används inom slutenvården ska bedömas utifrån sin kostnadseffektivitet, på samma sätt som andar läkemedel.

Regeringen har också gett Myndigheten för vårdanalys i uppdrag att utvärdera projektet. En delrapport publicerades 2013 och en slutrapport ska publiceras senare i april. Men redan nu konstaterar man att det finns en hel del kritik mot projektet. Under Läkemedelsdagen som arrangerades i veckan av bland annat Dagens Medicin, berättade utredare Åsa Ljungvall på Vårdanalys om reaktionerna.
– Framförallt har patientorganisationerna varit kritiska och mycket beror på de långa handläggningstiderna. I början tog det mellan 12 och 15 månader till dess att det kom en rekommendation. Man har också ifrågasatt hur TLV gör sina utvärderingar, sade Åsa Ljungvall.

En annan slutsats som kommit fram i utvärderingen är bristen på transparens och att NLTs roll ifrågasätts. NLT är en grupp inom Sveriges Kommuner och Landsting som gör rekommendationer om vissa nya läkemedel till landstingen. De har varit involverade i arbetet och utifrån TLVs kunskapsunderlag gjort rekommendationer, men enligt både patientorganisationer och representanter från vården har det inte varit tydligt vilket mandat NLT har och hur medlemmarna i gruppen tillsatts.

Enligt Åsa Ljungvall har handläggningstiderna förkortats och nu publicerar TLV omkring ett kunskapsunderlag i månaden.
– Många är också positiva till projektet. Man tycker till exempel att det är bra med nationella utvärderingar och menar att det kan bidra till att minska regionala skillnader.

Sofia Wallström, gd för TLV, som också deltog under dagen sa att man tagit åt sig av kritiken på myndigheten.
– Klinikläkemedelsprojektet har varit ett uppvaknande som lyft viktiga frågor om hur vi gör våra beräkningar och värdebedömningar och hur vi beskriver dem för andra. Vi är mitt uppe i en översyn över hur vi arbetar med sådant som värdebedömningar.

Hittills har TLV tagit fram 23 kunskapsunderlag om nya läkemedel som har lett till 16 rekommendationer från NLT.Därefter är det upp till landstingen att besluta om ett läkemedel ska användas elelr inte. Det finns några knäckfrågor att lösa inom ramen för projektet menade Åsa Ljungvall.
– Det handlar om vilka läkemedel som ska väljas ut, vem som ska ge rekommendationer och hur utvärderingarna kan utvecklas så att aktörer och intressenter litar på dem.