Medicintekniska produktrådet, MTP-rådet, kommer nu med en ny rekommendation till regionerna om AI-produkter för bilddiagnostik. Rekommendationen handlar om hur det bör gå till när regionerna köper in sådana produkter och börjar använda dem i vården.
AI-produkter används allt mer
Användningen av artificiell intelligens, AI, ökar snabbt i den svenska vården. I en enkätundersökning som Läkarförbundet genomförde bland sina medlemmar i fjol svarade var fjärde läkare, enligt Läkartidningen, att de använder AI i jobbet.
Samtidigt svarade bara sex procent av läkarna att de ansåg att det fanns riktlinjer kring AI-användningen. Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale uttalade sig därför kritiskt om utvecklingen:
– Det är förenat med stora risker att införa AI-system i en miljö som sjukvården. Tekniken riskerar att dra fel slutsatser och patienternas integritet hotas om inte systemen är tillräckligt robusta. Kunskapen behöver öka och arbetsgivarna måste ta fram riktlinjer som gör att kraften i AI kan användas på tryggt sätt, sa hon i ett uttalande.
Rekommenderar valideringsplattformar
Bilddiagnostik är, menar nu MTP-rådet, ett område där AI-användningen i hälso- och sjukvården ökar särskilt snabbt. Men, framhåller rådet, det kan vara svårt för regionerna att kolla upp en AI-produkt innan man köper in den och börjar använda den kliniskt.
En kritisk punkt är exempelvis hur AI-produkten är utvecklad och tränad. Har utvecklarna använt träningsdata som är representativa för de patienter som den svenska vården vill diagnostisera med hjälp av produkten?
”För att säkerställa att AI-produkter verkligen skapar nytta och är säkra att använda” rekommenderar därför MTP-rådet att regionerna ska använda så kallade valideringsplattformar.
Fyra plattformar finns
Med hjälp av en valideringsplattform kan vården testa AI-produkten på data som är representativa för den tänkta användningen. På så vis kan man också avgöra hur man ska använda AI-resultaten i den kliniska handläggningen.
Det finns i nuläget valideringsplattformar för AI-baserad bilddiagnostik på fyra områden: Bröstcancer, stroke, patologi och prostatacancer.
– Genom att använda valideringsplattformar kan regionerna säkerställa att AI-produkter inom bilddiagnostik håller hög kvalitet. Det här bidrar till ett ordnat införande och en jämlik och kvalitetssäker vård över hela landet, säger Ulrica Fjärstedt, ordförande i MTP-rådet, i ett pressmeddelande.
Tar inte över tillverkarens ansvar
MTP-rådet understryker samtidigt att det är tillverkaren som har det fulla ansvaret för att en medicinteknisk produkt är säker och fungerar tillfredsställande för det ändamål den är CE-märkt för.
Att göra en validering med hjälp av en valideringsplattform innebär inte att vården tar över tillverkarens produktansvar.