En studie gjord vid Uppsala universitet undersökte egenskaper hos resistenta bakterier som först isolerades vid ett utbrott på Akademiska sjukhuset i Uppsala, enligt Läkartidningen.
Från bakterierna utvanns en så kallad plasmid som är ett slags extra-DNA vilket kan finnas i bakterier och även överföras till andra bakterier. Plasmiden i försöket visade sig innehålla cirka 40 gener som bland annat gav resistens mot ett flertal antibiotika av olika klasser. Dessutom fanns motståndskraft mot silver, koppar och arsenik.
I laboratoriet fördes plasmiden över till bakterier som odlades i miljöer där man utsatte dem för olika nivåer av antibiotika och tungmetaller. Tillväxten jämfördes med bakterier som saknade plasmiden.
Bakterierna med plasmiden förökade sig snabbare än bakterier utan när de utsattes för låga nivåer av tetracyklin, trimetoprim, erytromycin och kanamycin samt koppar och arsenik. Nivåerna av ämnena var så låga att de vanligtvis inte borde ha påverkat bakterierna och substanserna i odlingsmediet förstärkte varandras positiva effekt.
Forskarna menar att studien tyder på att multiresistenta bakterier gynnas i miljöer där de selektiva ämnena finns i låga nivåer. Då antibiotika och tungmetaller i dagsläget sprids i naturen utsätts möjliga sjukdomsframkallande bakterier konstant för dessa ämnen. I Läkartidningen skriver två av forskarna till studien att det är ytterst viktigt att minska utsläppen av både antibiotika och tungmetaller för att kunna bekämpa antibiotikaresistens.