Utrotad virusstam ska bort från influensavaccinet
Vaccintillverkning. Foto: Istock

Utrotad virusstam ska bort från influensavaccinet

WHO vill att alla de vacciner som innehåller den försvunna stammen görs om så fort som möjligt.

9 okt 2023, kl 10:51
0

En utrotad virusstam gör att världens tillverkare av influensavacciner måste anpassa sin produktion. Men anpassningen kan ta tre till fyra år, säger en företrädare för en stor vaccintillverkare till Läkemedelsvärlden.

Förändringen gäller alla länder som liksom Sverige i dag använder fyravalenta vacciner, det vill säga vacciner som skyddar mot fyra stammar av influensavirus.

Det handlar huvudsakligen om välbärgade länder medan fattigare länder som fortfarande använder trevalenta vacciner inte berörs.

Utrotad virusstam försvann under covid-19

Som Läkemedelsvärlden tidigare har rapporterat anser influensaexperterna att det var covid-19-pandemin som förändrade influensapanoramat. En av de influensa B-stammar som tidigare var mycket vanliga var plötsligt helt försvunnen.

Den har beteckningen B/Yamagata och orsakade senast en svår influensasäsong 2017-2018. Sedan mars 2020 har den dock inte setts till i de globala övervakningssystemen.

Liknande förändringar har inträffat även under tidigare pandemier. Under svininfluensapandemin 2009 försvann en variant av influensa A och har inte återkommit. Sannolikt är det smittskyddsrestriktioner och förändrade beteenden under en pandemi som ligger bakom.

Två WHO-rekommendationer per år

En expertkommitté knuten till Världshälsoorganisationen, WHO, möts två gånger per år för att komma med uppdaterade rekommendationer om influensavaccinernas sammansättning.

Det första mötet hålls tidigt på året. Det gäller vilka stammar som ska ingå i vaccinet för länderna på det norra halvklotet kommande influensasäsong. Allt baserat på vad övervakningssystemen berättar om vilka stammar som cirkulerar på andra håll i världen.

Expertkommitténs andra möte hålls på hösten och gäller på motsvarande sätt vaccinsammansättningen på det södra halvklotet.

Bedöms som utrotad virusstam

Det var vid mötet om rekommendationen för det södra halvklotet som kommittén nyligen tog ställning till B/Yamagata. WHO betraktar den nu som en utrotad virusstam.

Därför bör den så snart som möjligt tas bort från de fyravalenta influensavaccinerna, framhåller kommittén i sin rekommendation.

Det är ingen nytta med att ha kvar den utrotade stammen i vaccinet, men det innebär heller ingen fara för dem som får vaccinet. Att WHO ändå vill ha bort den så fort det går har en annan orsak.

Det handlar om att så länge som vaccintillverkarna fortsätter att använda B/Yamagata i produktionen, finns en liten risk att levande virus av från stammen på något sätt av misstag skulle kunna komma ut i samhället igen.

Hur lång tid tar det?

Det har funnits diskussioner om att byta ut B/Yamagata mot någon annan stam, till exempel fågelinfluensa, och på så sätt låta vaccinerna förbli fyravalenta.

Men WHO föreslår i stället en återgång till trevalent vaccin med de tre kvarvarande influensatyperna av dem som finns i dagens vaccin.

Frågan är hur lång tid det kommer att ta för företagen att göra om de fyravalenta vaccinerna till trevalenta. Dels behöver tillverkningsprocesserna förändras och dels kan det krävas nya regulatoriska granskningar och godkännanden hos läkemedelsmyndigheter världen över.

“Kräver samverkan”

De som tar influensavaccin inför den närmaste säsongen i Sverige kommer att få fyravalent vaccin med den utrotade stammen i. Hur det blir nästa år återstår att se.

En av de tillverkare som förser den svenska marknaden med vaccin mot säsongsinfluensa är läkemedelsföretaget Sanofi. Företagets Sverigechef är Per Öhlén. Han räknar med att övergången från fyravalent till trevalent (trivalent) vaccin tar “högst tre-fyra år”.

“En övergång till trivalent influensavaccin kräver samverkan mellan flera intressenter för att säkerställa att övergången inte påverkar kontinuiteten i tillgången till vaccinerna samt allmänhetens förtroende för dessa vacciner”, skriver han i ett mejl till Läkemedelsvärlden.

Kan ske stegvis

“Övergången kommer även att kräva omfattande regulatorisk granskning och prioriteringar bör ges för att undvika störningar i vaccinationsprogrammen”, framhåller Per Öhlén också i sitt mejl.

Han menar att det kan vara bra att göra övergången stegvis:

“Liksom vid tidigare övergångar från trivalent- till fyrvalent influensavaccin skulle båda formuleringarna behöva samexistera för att säkerställa kontinuitet i vaccinationsprogrammen under denna övergångsperiod.”