Utredaren: Utbyte ingick inte i uppdraget

Utredaren: Utbyte ingick inte i uppdraget

Apoteksutredningens senaste förslag har skapat debatt. Vi bad utredaren Anna-Lena Sörenson förtydliga sig.

13 okt 2017, kl 13:34
0

Anna-Lena Sörenson.

Debatten om Nya apoteksmarknadsutredningens delbetänkande, som lämnades till regeringen i måndags, har gått hög.

Från apoteksbranschens håll har förslaget om att införa enhetliga priser på receptbelagda läkemedel utanför förmånen kritiserats för att inte vara tillräckligt långtgående. Verklig prispress kommer först med möjligheten till utbyte mellan dessa, menar man. Samtidigt ses reglering av priserna som ett problem och en ekonomisk belastning för apoteken.

Från annat håll menar man att förslaget är ett välkommet första steg mot en reglering och på sikt utbyte av dessa läkemedel, som i dag kan kosta olika på olika apotek och utan möjlighet att automatiskt byta till det billigaste alternativet.

Läkemedelsvärlden.se bad utredaren Anna-Lena Sörenson att räta ut en del frågetecken.

Det lagda delbetänkandet innehåller inget förslag om att införa utbyte för receptläkemedel utanför förmånen. Varför inte?
– Det ingick inte i uppdraget. Däremot är enhetliga och kända priser för receptbelagda läkemedel utanför förmånen en förutsättning för att längre fram kunna införa utbyte mellan dessa läkemedel, säger Anna-Lena Sörensson.

Är ett sådant utbyte något som kommer?
– Det vet jag inte, men jag tycker att det vore önskvärt och det tror jag även att man tycker från politiskt håll.

Varför vore det bra?
– Möjligheten till utbyte skapar en prispress, vilket är bra för både patienterna och det offentliga.

När kan ett förslag om ett sådant utbyte komma?
– Det kan jag inte svara på utan det hänger helt och hållet på Socialdepartementet, men det vore bra om det kommer så snart som möjligt.

Förslaget om att införa enhetliga priser på receptläkemedel utan förmån beräknas kosta apoteken 100 till 150 miljoner kronor. Hur ska det finansieras?
– Vi har inte tagit ställning till finansieringen, men TLV har hela tiden möjlighet att följa med i utvecklingen och reglera handelsmarginalen. Sedan kan man tillägga att kostnaden, som kommer av förlorade intäkter, är en liten del av apotekens vinstmarginal.

Det är ändå en intäktsminskning som apoteken inte själva kan påverka. Tycker du att det vore rimligt att den kompenseras med en höjd handelsmarginal?
– Det kan jag tycka men jag har ingen stark uppfattning i frågan.

Är du förvånad över reaktionerna på utredningens förslag?
– Nej, de var väntade. Vi har haft pågående dialoger med olika aktörer under arbetet med utredningen och de enda som varit motståndare till detta är Apoteksföreningen, så de gör egentligen bara sitt jobb.

Utredningens förslag ska nu skickas på remiss.